20 Април 2024 г. Събота

Шансовете за Избори "2 в 1" - минимални! 8 евродепутати за БСП и ГЕРБ

2014-01-03 09:10:35

Все по-малки стават шансовете за избори "2 в 1" – евроизбори и парламентарни избори през май 2014 г, прогнозира пред "Фокус" математикът проф. Михаил Константинов.

По думите му това обаче не изключва парламентарни избори по-късно – през есента на тази година например.

"Очаквам двата големи блока – БСП плюс ДПС, и десният блок около ГЕРБ, да имат по 7 - 8 мандата на евроизборите", пресметна той.

Още два мандата за други политически сили видя професорът  – например два мандата могат да отидат при националистите, каза той.

Константинов припомни, че на тези евроизбори България ще излъчи само 17 евродепутати, а не 18, колкото е бройката на настоящите ни представители в ЕП.

"Това е така, защото след като Хърватия става член тя е взела по един мандат на някои държави и ние сме една от тях", обясни той.

Михаил Константинов обяви още, че очаква нестабилна работа на парламента през настоящата политическа зима.

"Още от самото си формиране той изпадна в една неустойчива конфигурация, която не виждам да се е поправила през последните месеци. Този парламент е обречен да работи нестабилно. Това, което ме изненадва в случая, е, че той всъщност изкара доста много. Аз в началото предсказвах по-бърз крах, но той намери някакъв начин да съществува", заяви математикът.

По думите му фундаментална грешка на предишните управляващи от ГЕРБ е била, че не е разхлабила коланите в последната година от управлението си.

"Още през 2012 г. държавата трябваше задължително да се разплати с бизнеса, в частност да върне ДДС-то. Трябваше да се вземат няколко големи заема и да се използват по предназначение – за инфраструктура и за подпомагане на най-отчаяно бедните българи", заяви математикът.

Според него това стягане на коланите през последната година от управлението на ГЕРБ е било пагубно както за самата партия, така за страната.

"Успехът на сегашната тройна коалиция е, че изобщо продължава да бъде на власт. Друг е въпросът докога ще продължи", заключи проф. Константинов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати