20 Април 2024 г. Събота

Нуждаем се бързо от демократично дясно управление!

2014-01-03 09:03:32

България бързо се нуждае от демократично дясно управлениe, заяви лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева пред „Фокус”.

Тя напомни, че след 4 години поемаме председателството на Европейския съюз, а дотогава Реформаторският блок предлага „двутактова реформа”.

„На първи етап ще предприемем неотложни мерки за нормализирането на изборната среда, ще се фокусираме върху промените в Конституцията. Това дясно управление, Реформаторският блок обобщи така - нови и справедливи изборни правила, защото тези донесоха тежка криза на доверието към партиите в страната и още от президентската кампания предупреждавах за това”, каза Кунева.

По думите й две години по-късно Изборният кодекс е същият, а промяната му зависи от същите народни представители. Кунева отново се обяви за предсрочни избори и правителство, което да работи с насочен мандат, подготвяйки Велико народно събрание.

„В същото време внимателно и отговорно, грамотно, но и с амбиция за дълбоки реформи, да се подготвят промените в Конституцията и така да извадим страната от вакуума, в който партийният картел я вкара само за последните няколко години”, обясни лидерът на „България на гражданите”.

Кунева акцентира и на реформите, които могат да се направят, без да се чака промяна на Конституцията - административна реформа, спиране на партийните назначения, европейски правила в обществените поръчки, промени в МВР и правосъдието.

„Това включва и ясни и валидни за всички правила за медийната среда. Нищо по-малко от това няма да е достатъчно за страната ни на този етап вече”, добави Меглена Кунева.

Според нея хроничната липса на демократично управление на държавата я доведе до тежък ляв провал.

„Когато 49 % от българите са на прага на бедността, а безработицата от около 6 % през 2008 г. е почти двойно по-висока през 2013 година, това означава провал на управлението. И на предходното. Това е системен грешен подход и на лявото управление, и на популисткото управление”, коментира тя.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати