20 Април 2024 г. Събота

През 2014 г. Цацаров ще събужда следствието, започнала е структурна реформа в прокуратурата

2014-01-02 19:21:54
"Събуждане" на следствието, завършване на структурната реформа и активното участие на българската прокуратура в дебатите и процесите по създаването на Европейска прокуратура. Това са приоритетите на главния прокурор Сотир Цацаров, които той си поставя за 2014 г. В интервю за в. "Труд".

По думите му следователите не могат да бъдат винени за това, че са ниско натоварени, защото пред последните години са били "обект на всякакви законодателни експерименти". "Но трябва да е ясно - какво ще се случи с тази професия оттук насетне зависи не само от ръководството на прокуратурата, а основно от хората, които я упражняват. Никой не би търпял разследване с години на три-четири дела на колега в националното следствие, колкото и сложни да са те", уточнява още главният прокурор.

Според него следствените органи трябва да  са активна част от работеща прокуратура, а не неин "придатък по необходимост". Затова през 2014 г. ще заработят първите мобилни центрове за разследване. "Ще започнем с отделите в големите градове, където има летища, пристанища, туристически поток - те първи ще получат техника и обезпеченост за самостоятелни разследвания", заявява още Цацаров.

В края на декември Националната следствена служба беше оглавена от бившия и.д. градски прокурор Евгени Диков. Той обяви, че следствието се намира в будна кома, което според Цацаров е точно определение. Той заявява, че при представянето на Диков е споделил, че Висшият съдебен съвет  не е назначил ликвидатор, а ръководител, който има ясна визия за "събуждане".

В едно от първите си интервюта Диков обяви, че ще предложи за негов заместник заместник градския прокурор на София Роман Василев, защото искал да се възползва от неговия опит.

Прокуратурата с нова структура
От края на ноември върховните прокуратури са с нова структура, става известно още от интервюто на Цацаров. Това се прави, за да се отделят административните функции от дейността на обвинителите. Затова в касационната прокуратура броят на отделите е намален от 11 на 6, а в административната - от 3 на 2.

"Администрацията трябва да подпомага магистратите, а не те да осъществяват по съвместителство и нейни задачи. Не е нормално да има отдели, състоящи се от един човек - завеждащ отдел. Не е нормално и администрацията на главния прокурор да има в състава си над 120 служители. Новата структура на върха на прокурорската пирамида е само началото на такива промени. Предстои този процес да продължи в прокуратурите по места", обявява още Цацаров.

По думите инспекторатът вече не е самостоятелен отдел във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и работи вече по нови правила. Според тях звеното има право да извършва само проверки по отношение на прокурори и следователи по сигнали за дисциплинарни нарушения. "Извън правомощията му са проверките на съдии, както и на всички други лица, упражняващи юридическата професия. Не се извършват проверки по анонимни сигнали, а всеки колега има право да се запознае с резултатите от извършената спрямо него проверка", заявява още Цацаров.

Едно от първите действия, които предприе, след като встъпи в длъжност, беше да назначи проверка в инспектората. След нея Цацаров ръководителят на инспектората да бъде  дисциплинарно уволнена.

Според главния прокурор "не може няколко "избрани" върховни прокурори да определят професионалната съдба на колегите си, а и на съдиите в страната. И да правят това "в съдружие" с неколцина също "избрани" служители на бивша структура в МВР. Престъпления се разкриват с разследване, а не с прибиране на папки и снимки по касите".

Главният прокурор допълва, че  от октомври работи ново специализирано звено, състоящо се от прокурори и агенти на ДАНС. "Това е самостоятелна структура, на която са поверени проверките и разследванията по сигнали за престъпления, извършени от съдии, прокурори и следователи."

Звеното е създадено след споразумение между държавното обвинение и ДАНС. В състава му сега са включени трима прокурори от Софийската градска прокуратура (СГП) и агенти от отдел "Противодействие на корупцията в съдебната власт" в ДАНС, като предстои включването и на трима следователи.

Структурата е подчинена само на главния прокурор и на градския прокурор, а оперативното ръководство е възложено на прокурор от новосъздадения специализиран отдел във ВКП.

Умерен оптимист за предстоящия евродоклад

"Едва ли можем да очакваме нещо, което да не сме видели и да не сме анализирали сами досега - институционално и медийно. Всички добре знаем както това, което сме постигнали, така и слабостите си. Така че докладът ще е обективен външен поглед за вътрешните процеси, в които бяхме участници или свидетели през последната година и половина. Умерен оптимист съм, както вече имах възможност да заявя няколко пъти", коментира Цацаров очакванията си за предстоящия в средата на януари мониторингов доклад на Европейската комисия. По думите му той трябва да е повод за преценка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати