28 Март 2024 г. Четвъртък

Масовата имиграция към Острова се отлага

2014-01-02 11:37:22

Въпросът за очакваната масова имиграция от Румъния и България във Великобритания след вдигането на ограниченията от 1 януари е една от главните теми за британския печат. Акцентът е върху несбъдналите се прогнози, че Обединеното кралство ще бъде залято от румънци и българи, които ще натоварят британската система за социални помощи.

"Гардиън" отбелязва, че всички апокалиптични картини, описвани от някои десни политици, са останали само въображаеми. Това е лесно обяснимо, продължава изданието, защото и румънците, и българите отдавна, още от 2007 г., имат право да живеят и работят в ЕС, и 150 000 вече работят във Великобритания.

Изданието посочва, че раздухваната истерия около наплива на имигранти е била политически мотивирана, че консерваторите са използвали имигрантската карта, опасявайки се от засилващата се подкрепа за Партията за независимост на Великобритания.

Политиците "правят стойки", защото не могат да контролират миграцията в ЕС, но имат нужда от изкупителна жертва за спадането на жизненото равнище, свиването на обществените услуги и недостига от общински жилища, пише коментаторът на "Гардиън". Ксенофобската и антиимигрантска реторика само ще укрепи позициите на националистите, но ще влоши обществения живот и ще подкопае икономическото възстановяване, пише авторът.

Авторитетният "Файненшъл таймс" насочва вниманието си към кампанията за изборите за Европейски парламент през май, в която въпросът за имиграцията от Румъния и България ще е доминиращ, тъй като се очаква, че на тези избори добре ще се представят националистическите партии, включително Партията за независимост на Великобритания. Силното представяне на тази партия на изборите за Европейски парламент ще разтревожи още повече Консервативната партия, година преди парламентарните избори в Обединеното кралство, подчертава изданието.

Вестник "Индипендънт" избира различен поглед към темата, като обръща внимание не на полетите от Източна Европа до Великобритания в първия ден от новата година и отпадането на ограниченията за британския трудов пазар, а на един полет от лондонското летище "Хийтроу" за Букурещ. Вестникът пише за британци, работещи в Румъния, като 30-годишен преподавател по английски от Лондон, който казва, че в Румъния има голяма британска общност, че заплатите са високи спрямо цените и че затова там му е по-добре, отколкото във Великобритания. Може би тогава по-скоро румънците трябва да се притесняват от наплив на британци, а не обратното, иронично пита "Индипендънт".

Новите имигранти няма да източват британската социална система, а вероятно ще внасят в хазната, пише в един от блоговете си авторитетното британско списание "Икономист", коментирайки британските страхове от наплив на румънци и българи към Обединеното кралство след 1 януари. От неотдавнашни доклади става ясно, че мигрантите плащат повече като данъци, отколкото получават като социални помощи, защото новите мигранти са предимно млади и искат да си намерят работа, се казва в публикацията.

Прави се изводът, че британската система на социално подпомагане едва ли ще бъде много натоварена от евентуална нова вълна имигранти. Буди обаче загриженост липсата на съответствие между начина, по който тя е изградена, и практиката в социалното подпомагане в други европейски страни, дори ако парите, които са заложени на карта, да не са много, пише "Икономист".

Полупразни самолети и влакове пристигаха вчера във Великобритания и нямаше никаква инвазия от румънци, около която се вдигаше такъв шум, пише британският вестник "Мирър", обобщавайки ситуацията на някои от големите летища и гари на Обединеното кралство на 1 януари. Изглежда съвсем малко румънци и българи са решили да се възползват от възможността за неограничен достъп до британския трудов пазар в първия ден от новите европейски правила, пише изданието и добавя, че не са се оправдали предсказанията за огромна вълна от имигранти.

Очакваните "орди от румънци и българи" не се появиха и консерваторите и Партията за независимост на Великобритания бяха остро разкритикувани за разпалваната досега "истерия", пише вестник "Мирър", позовавайки се на реакцията на проимигрантски настроени сдружения.

Британското издание цитира изявленията на няколко българи, пристигнали вчера във Великобритания, включително две студентки, които казват, че имат намерение да си потърсят работа на непълен работен ден. Цитирано е и мнението на 42-годишен инженер, че той не очакват голям наплив от българи след 1 януари, тъй като който е искал да отиде във Великобритания, вече го е направил през последните седем или осем години.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати