20 Април 2024 г. Събота

Демографската криза във фаза "катастрофа"

2014-01-02 11:34:06

Демографският срив вече е меко определение за проблема с раждаемостта, ние вече сме в катастрофа, обяви пред bTV д-р Антония Григорова, организатор на надпреварата "Бебе на годината".

Според нея проблемите са ясни от години – населението застарява, жените в репродуктивна възраст намаляват поради икономическата имиграция или влошаване на здравния им статус.

"От края на 90-те години досега с 260 000 жени е намалял този контингент. Друга причина – по икономически причини жените се ограничават до раждането на 1 дете, защото в късна възраст на детето продължават проблемите с яслите, с образованието", коментира Григорова.

 

По думите й за предотвратяването на изчезването на нацията трябва мултидисциплинарен подход.

От 2008 г. България има демографска стратегия, която обаче не се изпълнява. Рязко сриването в раждаемостта е било усетено през 2010 г., категорична бе тя.

"Тогава отчетохме с 5000 бебета по-малко. Дотогава се раждаха около 180 деца на 1 януари, сега прогнозата е да няма и 100 бебета", пресметна тя.

Според статистиката над 6400 бебета са се родили по малко у нас през миналата година спрямо 2012-та.

Три момичета са претенденти за бебе на годината – от Варна, Бургас и Стара Загора.

Варненското момиченце Виктория обаче е основният претендент за титлата. Тя е родена в 3-ата минута след полунощ на 1-ви януари във варненската болница "Св. Анна".  Тежи 3 580 г, майка му е на 38 години.

Първото дете, родено в Бургас, също е момиченце и отново е претендент за титлата.

И в София първото новородено е момиченце, проплакало в "Майчин дом" 38 минути след полунощ.

По думите на д-р Антония Григорова всичко още е неокончателно, докато не дойде 5 януари, когато ще се обяви победителят.

Според новия регламент, в надпреварата участват само новородени, вписани в Електронния регистър на ражданията.

Орисница на бебето първенец ще бъде министърът на здравеопазването Таня Андреева в навечерието на Деня на родилната помощ или Бабинден - 21 януари.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати