28 Март 2024 г. Четвъртък

Още десетина играчи излизат на евровота

2014-01-02 11:32:14

"Още десетина играчи излизат на евровота", съобщава "Труд".  "Синьо единство" - партия на бивши седесари, сред които са евродепутатката Надежда Нейнски и екслидерът на СДС Мартин Димитров. Партия "Република БГ" - учредена от бизнесмени, неин лидер е банкерът с международен опит Георги Василев. Формацията е републиканска. БАСТА - отцепници от ГЕРБ. Д2 - Сдружение демократично действие, дясно обединение от бивши седесари.

Националистическа партия на България - крайно дясна националистическа формация. ПОМАК - Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура. Формацията ще има проблем със съдебната си регистрация заради опасенията от сепаратизъм. Патриотично движение 22 септември - правят заявка, че нова партия трябва да обедини усилията на десните за изработване на нова конституция. "България без цензура" - новото амплоа на тв водещия Николай Бареков. Нова лява партия - идея на бившата депутатка Татяна Дончева. Георги Първанов, президент (2002-2012 г.), мисли за нова формация.

"Десет неизвестни за 2014-а", коментира в "Труд" Първан Симеонов, политолог. Първата неизвестна в началото на годината са зимните месеци. В тях всички по навик очакват социални протести. Втората голяма неизвестна - изборите през май - вероятно ще са само европейски. Единственото известно е, че всеки ще се опита да ги представи като победа. При БСП упоритата приказка за разцепление може да измести всички други теми и да обезсили много прогнози - това е третата голяма неизвестна. Това води към следващата неизвестна: какво ще реши БСП - да мечтае за по-дълъг мандат или да ползва инерцията и да отиде на избори, за да си осигури по-комфортен мандат.

Петата неизвестна – какво разбиране за власт има в БСП - дали искат спасяване на имиджа и някакви перспективи, или пък искат властта до последно. Шестата голяма неизвестна - моментната форма на партията на Бойко Борисов (ГЕРБ), а тя постоянно опровергава мрачните прогнози. Седмата неизвестна идва, ако БСП победи на парламентарни избори и има партньор за ново управление. Осмата неизвестна – споделена власт да мине през сделка за неприкосновеност и на ГЕРБ, и на БСП. Това ще е добра новина за всякакви нови политически проекти от типа "срещу всички". Деветата е националистическият лагер - особено в контекста на бежанците. Десетата голяма неизвестна е улицата, хората, демонстрациите.

Какво ни очаква през 2014-а? "24 часа" търси отговора от експерти, социолози, политолози. Юрий Асланов, социолог: "Към този момент нещата изглеждат предопределени. Първите три места на евроизборите са запазени за БСП, ГЕРБ и ДПС." Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: "Предсрочни избори - по-вероятно не. Омагьосаният кръг ще се прекъсне, когато глобалните инвеститори видят тук не само евтина, но и достатъчно образована работна ръка."

Димитър Аврамов, политолог: "Сега трябва да се погрижим за перспективата пред отделния човек, да видим как да направим България място, в което всеки може да успява и да се чувства удовлетворен." Живко Георгиев, социолог: "Ще има търсене на нови политики в рискова област като здравеопазването, където нещо трябва да се случи. Дали ще го наречем реформа, революция или самоубийство - не знам." Михаил Константинов, математик: "Най-голямото предизвикателство пред нас като нация извън всякакво съмнение е безпрецедентният демографски срив на българския етнос."

През 2014-а имаме всички шансове да навлезем в период на една нормалност, от която не очакваме чудеса, пише за "Преса" социологът Юрий Асланов. Има някои неща, които през 2013-а ни се случиха за първи път - не вярваме на никого. Нито на президента, нито на църквата, нито на армията, нито на великите сили. Няма нито един одобряван политик или партия.

През 2014-а дистанцията между политическия елит и обществото ще остане трайно голяма, с висока степен на недоверие - както към политиците, така и към институциите, със скептицизъм и апатия, прогнозира в "Стандарт" политологът Борис Попиванов.

Перспективата на настоящото правителство ще зависи не толкова от протестите, а от това как ще се развият събитията в три важни за България центъра - Москва, Вашингтон и Брюксел и каква ще бъде конфигурацията там след изборите за Европарламент. Значение за българите ще имат икономическите лагери на големите групировки у нас.

Ентусиазмът и енергията на протеста се изчерпаха. Този тип неясни и неформулирани искания от типа "Оставка!", а после - неизвестно какво, ще отстъпят мястото на синдикални действия в различните браншове и дори в отделни предприятия, казва пред "Стандарт" социологът Юлий Павлов.

"Умерен оптимист съм за 2014 г.", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с премиера Пламен Орешарски. Той посочва, че ще продължи насърчаването на стопанската активност, подобряване на публичните услуги, по-нататъшно изграждане и укрепване на социалните мрежи. И допълва, че икономическите системи са силно инерционни и за кратко време големи промени не могат да се очакват, тоест - да запазим умерен оптимизъм. Банковата ни система е стабилна, уверява премиерът Пламен Орешарски.

Вън от съмнение е, че икономиката ще расте, прогнозира в "24 часа" финансистът Емил Хърсев. България е една от малкото страни в ЕС с устойчива на кризата икономика. Има два възможни сценария за развитие през следващата година. Първият: поредна година на депресия, лежи в основата на т.нар. макрорамка, по която е планиран държавният бюджет. Вторият сценарий е свързан с надеждата икономиката на страната да се оттласне от икономическото дъно и да навлезе във фазата на оживление. Ще растат услугите, туризмът, софтуерната индустрия, производството на зеленчуци, посочва Хърсев. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати