19 Април 2024 г. Петък

Вместо при минус 20 замръзва при -13°. А уж дизел!

2014-01-02 11:22:25

Вода, утайка и първи стадий на замръзване на дизеловото гориво… само при минус 13 градуса. 

Това са резултатите от експеримент на Нова тв с дизелово гориво от седем български бензиностанции – шест от водещи вериги и един по-малък обект. 

При експеримента бутилките с дизела са поставени във фризер за около час, в рамките на който температурата не успяла да достигне минус 20 градуса – температурата, установена като норма у нас. 

Под тази граница се приема за нормално да започнат изменения във вида, гъстотата и качеството на нафтовото гориво, но не и замръзване. Негативните промени обаче били факт дори при измерените едва минус 13 градуса.

При тази температура още в първата бутилка било установено, че кристализацията е започнала. Във втората и третата нафтата се оказало даже още по-кристализирала. Констатацията се повторила и при останалите образци. В една от бутилките дори плували ледени кристалчета.

Промяната на цвета и кристализацията се дължи на наличие на парафини и неустановени примеси в нафтата, обясни инж. Радослав Киров, управител на сервиз, който коментира, че често се сблъсква с последствията от зареждането на дизеловите автомобили с некачествено гориво.

"Такива промени в горивото при ниски температури увреждат филтрите. Обикновено вместо да пожълтяват, те почерняват в резултат на наличието на твърди примеси", обясни той.

Друг проблем е примесването на нафтата с по-евтиния бензин, посочи специалистът. Неговото наличие води до увреждане на горивната система на дизеловите автомобили, особено на съвременните, които са оборудвани с комън-рейл система. Твърдите частици пък износват буталата и цилиндрите на двигателя.

Петър Костадинов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обяви, че наличието на вода в дизеловото гориво не е приемливо, но отбеляза, че подобни случаи са намалели в последните години, за миналата е имало само един или два в рамките на направените проверки.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати