Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Март 7
Начало arrow Свят arrow Гърция ще води за пети път Съвета на ЕС

Гърция ще води за пети път Съвета на ЕС

  Print E-mail
2014-01-01 12:13:57
източник: dnes.bg

Гърция поема от днес за пети път шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Заради напрегнатото икономическо положение председателството ще бъде евтино, но ефективно, ще бъде съсредоточено единствено в Атина и в една основна сграда, съобщи преди дни гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас. Той уточни, че организационният и политическият комитет ще бъдат в много ограничен състав, към който ще бъдат причислени едва деветима представители на частния сектор, а останалите са държавни служители.

Увеличили сме незначително екипа в Постоянното представителство в Брюксел, правим всичко това символично – за спестяване на разходи, но и с оглед на кризата, поясни той.

Куркулас посочи, че председателството ще разполага едва с три месеца и половина, преди изборите за следващия Европейски парламент в края на май, в които да предложи много важни законодателни актове. Последната сесия на настоящия ЕП е насрочена за средата на април.

Доверието в ЕС на голяма част от европейските граждани е разклатено заради равнищата на безработицата и финансовите ограничения, наложени от кризата, посочи Куркулас. По неговите думи голямата мисия на новото председателство ще бъде да успее да затвърди европейската идея в съзнанието и сърцето на гражданите.

Сред основните приоритети до средата на годината той открои осигуряването на икономически растеж и работни места,  прилагането на решенията на Европейския съвет в подкрепа на малките и средните предприятия, както и за осигуряване на заетост на младежите, укрепването на еврозоната. Приоритети ще бъдат също миграцията, сигурността по границите и свободата на движение.

Ще продължим работата по напредналите проекти в областта на разширяването на ЕС след предприетата историческа крачка в предоставянето на Сърбия на дата за начало на преговорите за присъединяване към Общността, заяви Куркулас. По неговите думи разширяването на ЕС към Западните Балкани е сред най-високите  приоритети на гръцкото председателство. Този въпрос е от стратегическо значение за ЕС, особено за Гърция, добави той.

Куркулас отбеляза, че напредват преговорите с Черна гора, наблюдава се ново положително развитие в преговорите с Турция след продължителен застой. Възможно е през юни Албания да получи статут на държава, кандидатстваща за членство в ЕС. Напредъкът в преговорите между Белград и Прищина дава големи предимства за европейската перспектива на Косово, въпреки че независимостта на косовската държава не е призната от всички в ЕС, допълни дипломатът.

За съжаление по отношение на Босна и Херцеговина няма много какво да се каже, все още липсват най-основни стъпки, които тази държава следва да предприеме, за да тръгне по своя европейски път. Топката е в полето на местните политици, които трябва да предприемат необходимите промени, в ЕС имаме особен интерес това да се случи в тази важна и красива страна, заяви Куркулас.

Ще бъдем много активни в прилагането на решенията за Източното партньорство, приети наскоро във Вилнюс по отношение на Грузия и Молдова, посочи той. Куркулас коментира, че по отношение на Южното партньорство за съжаление се наблюдава политическа нестабилност, която поставя сложни и трудни проблеми.

Знаем добре за разочарованието на България и Румъния по въпроса за приемането им в Шенген, но това е чувствителен въпрос не само в тези две държави, заяви гръцкият зам.-министър.

Ще подберем момента, в който да поставим този въпрос в дневния ред на Съвета, когато могат да бъдат постигнати положителни резултати. Това е свързано с процедурата по механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия. Гръцкото  председателство ще се опита да се справи по начин, който да даде резултат, заяви Куркулас. (БТА)

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?