26 Април 2024 г. Петък

Гърция ще води за пети път Съвета на ЕС

2014-01-01 12:13:57

Гърция поема от днес за пети път шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Заради напрегнатото икономическо положение председателството ще бъде евтино, но ефективно, ще бъде съсредоточено единствено в Атина и в една основна сграда, съобщи преди дни гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас. Той уточни, че организационният и политическият комитет ще бъдат в много ограничен състав, към който ще бъдат причислени едва деветима представители на частния сектор, а останалите са държавни служители.

Увеличили сме незначително екипа в Постоянното представителство в Брюксел, правим всичко това символично – за спестяване на разходи, но и с оглед на кризата, поясни той.

Куркулас посочи, че председателството ще разполага едва с три месеца и половина, преди изборите за следващия Европейски парламент в края на май, в които да предложи много важни законодателни актове. Последната сесия на настоящия ЕП е насрочена за средата на април.

Доверието в ЕС на голяма част от европейските граждани е разклатено заради равнищата на безработицата и финансовите ограничения, наложени от кризата, посочи Куркулас. По неговите думи голямата мисия на новото председателство ще бъде да успее да затвърди европейската идея в съзнанието и сърцето на гражданите.

Сред основните приоритети до средата на годината той открои осигуряването на икономически растеж и работни места,  прилагането на решенията на Европейския съвет в подкрепа на малките и средните предприятия, както и за осигуряване на заетост на младежите, укрепването на еврозоната. Приоритети ще бъдат също миграцията, сигурността по границите и свободата на движение.

Ще продължим работата по напредналите проекти в областта на разширяването на ЕС след предприетата историческа крачка в предоставянето на Сърбия на дата за начало на преговорите за присъединяване към Общността, заяви Куркулас. По неговите думи разширяването на ЕС към Западните Балкани е сред най-високите  приоритети на гръцкото председателство. Този въпрос е от стратегическо значение за ЕС, особено за Гърция, добави той.

Куркулас отбеляза, че напредват преговорите с Черна гора, наблюдава се ново положително развитие в преговорите с Турция след продължителен застой. Възможно е през юни Албания да получи статут на държава, кандидатстваща за членство в ЕС. Напредъкът в преговорите между Белград и Прищина дава големи предимства за европейската перспектива на Косово, въпреки че независимостта на косовската държава не е призната от всички в ЕС, допълни дипломатът.

За съжаление по отношение на Босна и Херцеговина няма много какво да се каже, все още липсват най-основни стъпки, които тази държава следва да предприеме, за да тръгне по своя европейски път. Топката е в полето на местните политици, които трябва да предприемат необходимите промени, в ЕС имаме особен интерес това да се случи в тази важна и красива страна, заяви Куркулас.

Ще бъдем много активни в прилагането на решенията за Източното партньорство, приети наскоро във Вилнюс по отношение на Грузия и Молдова, посочи той. Куркулас коментира, че по отношение на Южното партньорство за съжаление се наблюдава политическа нестабилност, която поставя сложни и трудни проблеми.

Знаем добре за разочарованието на България и Румъния по въпроса за приемането им в Шенген, но това е чувствителен въпрос не само в тези две държави, заяви гръцкият зам.-министър.

Ще подберем момента, в който да поставим този въпрос в дневния ред на Съвета, когато могат да бъдат постигнати положителни резултати. Това е свързано с процедурата по механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия. Гръцкото  председателство ще се опита да се справи по начин, който да даде резултат, заяви Куркулас. (БТА)

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати