28 Март 2024 г. Четвъртък

Кои са почивните дни през 2014 година?

2014-01-01 11:50:55
Първият работен ден след коледните и новогодишните празници далеч не е любим и почти винаги е по-особен и в голяма степен - неприятен. Психолозите го определят като един от най-стресовите работни дни през цялата година, а експертите дори говорят за следпразнична депресия.

Всички обаче са съгласни – за да тръгне по-леко и приятно работната година, най-добре е тя да започне с мисъл за следваща почивка. А по традиция почивните дни в България никак не са малко и ще ни радват през цели 5 месеца от годината - март, април, май, септември и декември. 

Денят на Освобождението на България – 3 март, се пада в понеделник, което ни дава първият "дълъг уикенд" за годината с 3 почивни дни. 

Най-светлият християнски празник – Великден, през 2014 година ще бъде на 20 април (при това както за православни, така и за католици). Така по традиция ще се почива 4 дни – от петък до понеделник включително, а датите са 18, 19, 20 и 21 април. 

Голямата почивка ни очаква в началото на май. С решение на кабинета 2 май (петък) и 5 май (понеделник) са обявени за почивни дни, които ще се отработват на 10 май и 31 май. Така заедно с официалния празник 1 май - Ден на труда и международната работническа солидарност, и 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, се събират общо 6 почивни дни в началото на месеца. 

За сметка на това обаче по 24 май няма да ни огрее с почивни дни, защото Денят на славянската писменост се пада в събота.

Дълъг уикенд ще ни радва и за 22 септември, когато празнуваме Независимостта на България. Празничният ден се пада в понеделник и така се събират 3 почивни дни за края на лятото. 

И така стигаме до декември, чийто край по традиция е пълен с празници и почивни дни. Преди тях обаче ще трябва да си отработим 13 декември, събота, за да почиваме на 31 декември. 

По Коледа се събират 5 почивни дни – 24, 25, 26, 27, 28 декември (от сряда до неделя). За Нова година ще се почива само 2 дни – 31 декември и 1 януари 2015 година, съответно сряда и четвъртък. Сериозен шанс обаче има в такъв да се превърне и 2 януари (петък), но дали изобщо ще бъде взето подобно решение ще се стане ясно в края на годината.  

Иначе за любителите на статистиката най-много ще работим през юли и октомври, които имат по 23 работни дни. 

Така че нека се въоръжим с творческо търпение и да си пожелаем успешна работна 2014 година. Здраве и пари да има, време за почивка все ще се намери!
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати