Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 24
Начало arrow България arrow Кои са почивните дни през 2014 година?

Кои са почивните дни през 2014 година?

  Print E-mail
2014-01-01 11:50:55
източник: dnes.bg

Първият работен ден след коледните и новогодишните празници далеч не е любим и почти винаги е по-особен и в голяма степен - неприятен. Психолозите го определят като един от най-стресовите работни дни през цялата година, а експертите дори говорят за следпразнична депресия.

Всички обаче са съгласни – за да тръгне по-леко и приятно работната година, най-добре е тя да започне с мисъл за следваща почивка. А по традиция почивните дни в България никак не са малко и ще ни радват през цели 5 месеца от годината - март, април, май, септември и декември. 

Денят на Освобождението на България – 3 март, се пада в понеделник, което ни дава първият "дълъг уикенд" за годината с 3 почивни дни. 

Най-светлият християнски празник – Великден, през 2014 година ще бъде на 20 април (при това както за православни, така и за католици). Така по традиция ще се почива 4 дни – от петък до понеделник включително, а датите са 18, 19, 20 и 21 април. 

Голямата почивка ни очаква в началото на май. С решение на кабинета 2 май (петък) и 5 май (понеделник) са обявени за почивни дни, които ще се отработват на 10 май и 31 май. Така заедно с официалния празник 1 май - Ден на труда и международната работническа солидарност, и 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, се събират общо 6 почивни дни в началото на месеца. 

За сметка на това обаче по 24 май няма да ни огрее с почивни дни, защото Денят на славянската писменост се пада в събота.

Дълъг уикенд ще ни радва и за 22 септември, когато празнуваме Независимостта на България. Празничният ден се пада в понеделник и така се събират 3 почивни дни за края на лятото. 

И така стигаме до декември, чийто край по традиция е пълен с празници и почивни дни. Преди тях обаче ще трябва да си отработим 13 декември, събота, за да почиваме на 31 декември. 

По Коледа се събират 5 почивни дни – 24, 25, 26, 27, 28 декември (от сряда до неделя). За Нова година ще се почива само 2 дни – 31 декември и 1 януари 2015 година, съответно сряда и четвъртък. Сериозен шанс обаче има в такъв да се превърне и 2 януари (петък), но дали изобщо ще бъде взето подобно решение ще се стане ясно в края на годината.  

Иначе за любителите на статистиката най-много ще работим през юли и октомври, които имат по 23 работни дни. 

Така че нека се въоръжим с творческо търпение и да си пожелаем успешна работна 2014 година. Здраве и пари да има, време за почивка все ще се намери!
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?