Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 17
Начало arrow България arrow Кои са почивните дни през 2014 година?

Кои са почивните дни през 2014 година?

  Print E-mail
2014-01-01 11:50:55
източник: dnes.bg

Първият работен ден след коледните и новогодишните празници далеч не е любим и почти винаги е по-особен и в голяма степен - неприятен. Психолозите го определят като един от най-стресовите работни дни през цялата година, а експертите дори говорят за следпразнична депресия.

Всички обаче са съгласни – за да тръгне по-леко и приятно работната година, най-добре е тя да започне с мисъл за следваща почивка. А по традиция почивните дни в България никак не са малко и ще ни радват през цели 5 месеца от годината - март, април, май, септември и декември. 

Денят на Освобождението на България – 3 март, се пада в понеделник, което ни дава първият "дълъг уикенд" за годината с 3 почивни дни. 

Най-светлият християнски празник – Великден, през 2014 година ще бъде на 20 април (при това както за православни, така и за католици). Така по традиция ще се почива 4 дни – от петък до понеделник включително, а датите са 18, 19, 20 и 21 април. 

Голямата почивка ни очаква в началото на май. С решение на кабинета 2 май (петък) и 5 май (понеделник) са обявени за почивни дни, които ще се отработват на 10 май и 31 май. Така заедно с официалния празник 1 май - Ден на труда и международната работническа солидарност, и 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, се събират общо 6 почивни дни в началото на месеца. 

За сметка на това обаче по 24 май няма да ни огрее с почивни дни, защото Денят на славянската писменост се пада в събота.

Дълъг уикенд ще ни радва и за 22 септември, когато празнуваме Независимостта на България. Празничният ден се пада в понеделник и така се събират 3 почивни дни за края на лятото. 

И така стигаме до декември, чийто край по традиция е пълен с празници и почивни дни. Преди тях обаче ще трябва да си отработим 13 декември, събота, за да почиваме на 31 декември. 

По Коледа се събират 5 почивни дни – 24, 25, 26, 27, 28 декември (от сряда до неделя). За Нова година ще се почива само 2 дни – 31 декември и 1 януари 2015 година, съответно сряда и четвъртък. Сериозен шанс обаче има в такъв да се превърне и 2 януари (петък), но дали изобщо ще бъде взето подобно решение ще се стане ясно в края на годината.  

Иначе за любителите на статистиката най-много ще работим през юли и октомври, които имат по 23 работни дни. 

Така че нека се въоръжим с творческо търпение и да си пожелаем успешна работна 2014 година. Здраве и пари да има, време за почивка все ще се намери!
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?