24 Април 2024 г. Сряда

Православната църква почита Свети Василий Велики

2014-01-01 11:16:47

В началото на Новата година православната църква чества две събития. На 1 януари се отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики.

Празникът Обрезание Господне припомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му. Този акт се извършва от евреите като символ на завета /договора/ с Бог. С този празник завършва осемдневният тържествен цикъл на Рождество Христово.

Свети Василий Велики е бил знаменит църковен учител, християнски мислител, философ и писател - един от тримата  вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес. Василий е бил епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия. Най-известното от неговите произведения е "Шестоднев".

През Златния век на старобългарската писменост Йоан Екзарх превежда "Шестоднев" на български език. Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква.

Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи.

Още приживе Василий е наречен от съвременниците си Велик. На погребението му се стича цяла Кесария. След смъртта му църквата  го канонизира за светец и чества паметта му в деня на неговата кончина.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква днес се отслужва празнична Света Литургия. Богослужението се съчетава с молебен за здраве и благоденствие през новата година.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи св. божествена Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Начало на богослужението ще е в 10.00 часа. След това Светейшият патриарх Неофит и духовенство ще отслужи традиционния Новогодишен Молебен за благоденствието на българския народ през новата 2014 г.

Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще оглави Архиерейска света Литургия и Новогодишен Молебен утре в митрополитски храм „Св. Марина” на град Пловдив. Началото е в 10.00 часа.

На 1 януари 2014 г. Новогодишната светата литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин ще бъде тържествено отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, временно управляващ и Неврокопска епархия. Във Василиевата света Литургия ще вземат участие негово високопреподобие архимандрит Поликарп- предстоятел на храма и прележащото към него духовенство.

След Архипастирския благослов на Видинския митрополит Дометиан към вярващите християни ще бъде направено последованието на разрязването на новогодишната пита, което се прави за трета поредна година. В питата ще бъдат поставени късмети. На този, който вземе новогодишния късмет-паричка ще получи от името на митрополита подарък за спомен и благословение. На новогодишната служба ще бъде огласено обявяването на 2014 като година на Христовата любов за Видинската епархийска църква.

В българската фолклорна традиция Васильовден, Василица или Сурваки е зимен празник. Отличава се с богата празнична обредност. Свързан е с важен повратен момент в природата - деня на зимното слънцестоене.
За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. В обредната трапеза има баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството.

Преди разсъмване започва обичаят сурвакане. Той е най-характерният за Нова година обичай, известен в цялата 
страна.

На днешния ден имен ден имат Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати