Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 26
Начало arrow България arrow Православната църква почита Свети Василий Велики

Православната църква почита Свети Василий Велики

  Print E-mail
2014-01-01 11:16:47
източник: dnes.bg

В началото на Новата година православната църква чества две събития. На 1 януари се отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики.

Празникът Обрезание Господне припомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му. Този акт се извършва от евреите като символ на завета /договора/ с Бог. С този празник завършва осемдневният тържествен цикъл на Рождество Христово.

Свети Василий Велики е бил знаменит църковен учител, християнски мислител, философ и писател - един от тримата  вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес. Василий е бил епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия. Най-известното от неговите произведения е "Шестоднев".

През Златния век на старобългарската писменост Йоан Екзарх превежда "Шестоднев" на български език. Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква.

Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи.

Още приживе Василий е наречен от съвременниците си Велик. На погребението му се стича цяла Кесария. След смъртта му църквата  го канонизира за светец и чества паметта му в деня на неговата кончина.

По този повод във всички епархии на Българската православна църква днес се отслужва празнична Света Литургия. Богослужението се съчетава с молебен за здраве и благоденствие през новата година.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи св. божествена Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Начало на богослужението ще е в 10.00 часа. След това Светейшият патриарх Неофит и духовенство ще отслужи традиционния Новогодишен Молебен за благоденствието на българския народ през новата 2014 г.

Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще оглави Архиерейска света Литургия и Новогодишен Молебен утре в митрополитски храм „Св. Марина” на град Пловдив. Началото е в 10.00 часа.

На 1 януари 2014 г. Новогодишната светата литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин ще бъде тържествено отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, временно управляващ и Неврокопска епархия. Във Василиевата света Литургия ще вземат участие негово високопреподобие архимандрит Поликарп- предстоятел на храма и прележащото към него духовенство.

След Архипастирския благослов на Видинския митрополит Дометиан към вярващите християни ще бъде направено последованието на разрязването на новогодишната пита, което се прави за трета поредна година. В питата ще бъдат поставени късмети. На този, който вземе новогодишния късмет-паричка ще получи от името на митрополита подарък за спомен и благословение. На новогодишната служба ще бъде огласено обявяването на 2014 като година на Христовата любов за Видинската епархийска църква.

В българската фолклорна традиция Васильовден, Василица или Сурваки е зимен празник. Отличава се с богата празнична обредност. Свързан е с важен повратен момент в природата - деня на зимното слънцестоене.
За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. В обредната трапеза има баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството.

Преди разсъмване започва обичаят сурвакане. Той е най-характерният за Нова година обичай, известен в цялата 
страна.

На днешния ден имен ден имат Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?