Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Април 17
Начало arrow България arrow Кои важни промени влизат в сила от 1 януари?

Кои важни промени влизат в сила от 1 януари?

  Print E-mail
2014-01-01 11:15:08
източник: dnes.bg

1 януари е сред най-важните дни в годината. Не, не защото си обещахте да спрете пушенето или да отслабнете с 5 кг, или че ще бъдете по-организирани, или каквото имате желязното намерение да изпълните.

В почивния празничен ден, в който обикновено не се изтрезнява и не се става от маса, и затова незабележимо, всъщност се променят много неща. И нито едно от тях не зависи от нас.

Най-важният финансов закон – бюджетът на държавата, „задвижва“ редица промени именно от 1 януари и те важат поне в следващите 365 дни. Понякога на управляващите толкова им харесват, че ги повтарят още няколко нови години.

И не е само бюджетът. От 1 януари обикновено ни „сурвакат“ с нови цени на природния газ, а оттам – на парното и топлата вода, които са в сила поне до 1 април (не на шега).

Новата 2014 година ни носи хубава новина в това отношение – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране реши, че в първото тримесечие цената на синьото гориво ще остане същата - 630.00 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС.

Още по-хубава новина дойде в края на 2013 година, макар да ни съмнява, че много хубаво не е на хубаво и истинската сметка ще я платим после. Става дума за решението на енергийния регулатор, оглавен наскоро от шести по ред председател за 2013 г., с което нощната тарифа за битовите абонати поевтинява с 10%, а дневната - с около 1%. За малкия бизнес понижението на дневната тарифа е в рамките на 1,5%.

Една от ключовите цифри за тазгодишния първи януари е 340. Толкова става минималната работна заплата от днес. "Порасна" и максималният осигурителен доход  – от 2200 лв. на 2400 лв.

Обезщетението за отглеждане на дете до 2 години пък скача от 310 на 340 лв.

Парите, които получават съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място, също вече ще са не 270 лв. както досега, а 340 лева. Толкова ще вземат и безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии.

От днес чиновниците ще получават поне 360 лева, защото това е минималният размер на основната заплата за най-ниската държавна длъжност.

Друга важна промяна засяга осиновителите на деца до 5-годишна възраст. Те вече имат право на платен отпуск по майчинство от една година. Досега родителите на осиновено дете можеха да вземат отпуск по майчинство или бащинство, но за дете до две години.

Таксата за преглед при лекар за пенсионери вече е 1 лев. До днес възрастните хора плащаха 2.90 лв. като всички останали. 

И още нещо важно за цялата година - за доход по трудов договор, който не надвишава минималната работна заплата от 340 лв., ще се възстановява удържаният данък.

Това обаче ще става през 2015 г. - след като работещите с най-ниски доходи подадат годишната си данъчна декларация. Хората, които работят на минимална заплата, но получават малко над 340 лв. заради прослужено време, също ще могат да се възползват от облекчението, което се въвежда за първи път.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?