26 Април 2024 г. Петък

Спецекип погва продажните магистрати, Връщат откуп от ?157 000

2013-12-31 09:30:50

„Труд"

Спецекип погва продажните магистрати

Главният прокурор Сотир Цацаров пуска спецекип от обвинители и агенти на ДАНС по следите на продажни магистрати. Това съобщи самият той в интервю за "Труд".

Всички проверки и разследвания по сигнали за престъпления, извършени от съдии, прокурори и следователи, са възложени на ново самостоятелно специализирано звено, обяви Цацаров.

Трима представители на държавното обвинение и служители от отдел "Противодействие на корупцията в съдебната система" на агенцията по сигурността поемат делата срещу хората с тоги, които са погазили закона. Спецекипът е базиран извън Съдебната палата от октомври и е подчинен само на главния и на софийския градски прокурор. Към него след Нова година ще се присъединят и трима следователи.

Сред първите "клиенти" на новото спецзвено ще са бившият съдия Петър Сантиров - обвинен, че е посредничил за 20 000 евро рушвет, бившата шефката на Административния съд във Варна Анелия Цветкова - поискала 90 000 лв., за да реши 4 търговски дела, следователят Боян Боянов - откраднал имот, като задигнал нотариалния акт при огледа на трупа на собственика, бившият прокурор по САПАРД Стойчо Ненков - възпрепятствал правосъдието, и др.

"Не крия, че гледам на спецзвеното като на модел, който следва да докаже своята ефективност", коментира обвинител №1.

 

„Стандарт"

Връщат откуп от €157 000

Фондация ще връща откуп от 157 000 евро. Сумата беше преведена на "Утре за всеки" от бившия президент на футболния клуб "Литекс" Ангел Бончев през 2008 г. С парите той откупи свободата на съпругата си Камелия, която стана жертва на групата за отвличания "Наглите".

След няколко дела и обжалвания Върховният касационен съд реши, че фондацията, която се бори срещу рака на гърдата, трябва да върне хилядите, "дарени" от Бончев. Мотивът на магистратите е, че средствата са дадени под натиск, а не по собствено желание на бившия футболен шеф. "Утре за всеки" е осъдена да плати и над 15 000 лева държавни такси по делото, както и над 6000 лева адвокатско възнаграждение.

Преди съпругата си Камелия, която по ирония почина точно от рак на гърдата, самият Бончев също стана жертва на отвличане.

 

„24 часа"

Кения готова да прави строителен бизнес с България

Български строителни компании биха могли да развиват добър бизнес в Кения.

Това заяви за "24 часа" адвокатът Ивайло Дерменджиев - почетен консул на африканската страна у нас.

Строителството в Кения бележи бум от години насам и световната криза изобщо не му се е отразила. Тази страна е една от най-проспериращите на Черния континент и непрекъснато привлича чуждестранни инвестиции, изтъква Дерменджиев.

Така например от българската компания за производство на дограма "Вайспрофил" проявяват интерес да инвестират в свой завод в Кения. Фирмата вече е сторила същото в друга африканска държава - Мозамбик.

Според Дерменджиев не би трябвало да е пречка фактът, че в момента България и Кения нямат дипломатически отношения. Мисията ни в Найроби бе закрита преди години. Кения пък никога не е имала посолство у нас.

България е сред първите държави, установили връзки с Кения още с обявяването на нейната независимост през 1963 г. Тази година се навършиха 50 г. от установяването на отношенията между двете страни.

 

„Монитор"

Студенти работят за 2 лв. на час

Студентите, които учат и работят, са се увеличили двойно, а надницата им е между 2 и 4 лева на час. Това показват данни на Агенцията по заетостта (АЗ). Половината от наетите кандидат-висшисти се трудят на граждански договор, като месечното им възнаграждение варира между 400 и 600 лева. Най-често студентите се наемат в сферата на услугите, търговията, информационните технологии и ресторантьорството. От АЗ отчитат, че 1000 студенти са започнали работа през тази година, което е двойно в сравнение с 2011 г.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати