20 Април 2024 г. Събота

София 2014: Нови улици, мостове, фонтани ще радват столичани

2013-12-30 16:37:35

Добрата новина за софиянци е, че и догодина местните данъци и такси няма да скачат. Въпреки това Столична община през 2014 г. ще има рекорден бюджет в размер на 1 млрд. 421 млн. и 340 хил. лв. Това е с около 230 млн.лв. повече от миналогодишния.

Общината очаква от собствени приходи 64 млн. лв. повече от предходната година благодарение на затегнатия контрол при събираемостта на данъците.

Капиталовата програма на общината ще е за близо 700 млн. лв. или с над 30% повече от инвестираните средства през 2013 г.

От държавата в хазната на София ще влязат 8,9 млн. лева, но реално от тях могат да се ползват само  95%.

От заложените общо 696 млн. лв. инвестиционни разходи на столицата близо 470 млн. лв. ще дойдат по оперативни програми. В общата сума се включва и заемът от 118 млн. лв. за столичния завод за боклук, както и собствените средства в размер на около 98 млн. лв.

През следващата година трябва да започне работа по основната инсталация на завода за боклука, както и ще продължи строежът на метрото до летището и ул. "Сребърна", като 67% средствата за тях се предоставят безвъзмездно по оперативните програми на ЕС.

През 2014 г. софиянци ще се возят и на нови 126 автобуса, 50 тролея и 20 трамвая. Цената им е общо 50 млн. лв, като парите за тях идват по оперативна програма "Околна среда". 

Столична община си е поставила и доста амбициозен план за развитието на града.

Предвидено е  изпълнението на мащабна програма за реконструкция, изграждане и разширение на улици и булеварди, за което е планирано да бъдат похарчени 71 милиона лева - ремонт на инфраструктурата около Руски паметник, булевардите "Сливница", "Арсеналски" и "Ботевградско шосе"; рехабилитация на участък от "Цариградско шосе", ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Братя Бъкстон"; изграждане на кръстовище на две нива на бул. "Пейо Яворов" до Семинарията, естакада при бул. "Акад. Иван Ев. Гешов" и бул. "България", както и ново кръстовище на Лъвов мост.

Ремонтът на Руски паметник предвижда цялостно подновяване и реконструкция на канална инфраструктура, водопровод, тръбна мрежа за електрически кабели, ново улично осветление, велотрасе, преместване на трамвайното трасе.

Предстои и рехабилитация на бул. "Цариградско шосе" от бул. "Г. М. Димитров" до бул. "Александър Малинов", ремонтът на бул. "Сливница" ще в района на Захарна фабрика.

През 2014 г. Столичната община планира ремонт на бул. "Арсеналски", рехабилитация на бул. "Никола Мушанов" от бул. "Възкресение" до ул. "Житница", рехабилитация на бул. "Овча купел", рехабилитация на ул. "Г. С. Раковски" между бул. "Княз Ал. Дондуков" и ул. "Козлодуй".

Догодина предстои да бъде довършена рехабилитацията на бул. "Братя Бъкстон" от бул. "Тодор Каблешков" до бул. "Цар Борис Трети".

Идната година ще бъде ремонтиран бул. "Ботевградско шосе" и ще бъде довършен ремонтът на надлез "Надежда".

Планирани са кръстовището на две нива при бул. "Пейо Яворов" и ул. "Стоян Михайловски" (до Семинарията), естакадата при бул. "Акад. Иван Ев. Гешов" и бул. "България" (до Центъра по хигиена), както и кръстовището на Лъвов мост.

В програмата е заложен и ремонт на осем мостови съоръжения и няколко подлеза.

Столичната община предвижда пълно обновление и на седем фонтана през 2014 г. Набелязани за ремонт са фонтаните пред президентството, в градина "Буката", която се намира в район "Триадица", пред районната администрация в "Изгрев" и по две водни съоръжения в парк "Заимов" ("Оборище") и в град Банкя.
 
Предвижда се да бъдат подменени хидроизолацията, системата за ел. инсталация, облицовъчните плочи, да бъдат монтирани нови дюзи и нова водна архитектура. На фонтаните ще бъде поставено и ефектно осветление.

Следващата година предстои да отвори врати Музеят за история на София, за което в бюджета на СО са заделени 713 хиляди лева, а държавата ще даде още 206 хиляди. 

От няколко години насам цветята в центъра на София се сменят всяка пролет и есен и заради това дори и парите за озеленява на града през следващата година са увеличени от 18 на 21 хиляди лева.

Прогнозните разходи за транспорт са 95 милиона лева, за почистване – около 89 милиона лева, за отпадъци – почти 30 милиона лева. В същото време разходите за общинската администрация са намалени с почти 5 милиона лева.

Заради недостига на места в детските градина и догодина общината продължава да строи забавачки. През 2014 г. ще отворят врати 13 нови детски градини, ще бъдат открити 67 нови групи, а в столичния район „Кремиковци” предстои да бъде открито ново училище.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати