29 Март 2024 г. Петък

Единственото сигурно в България е, че няма нищо сигурно

2013-12-29 12:11:55

Много въпросителни виждат политолозите в политическата 2014 година. Стабилността на правителството ще зависи от евроизборите и от това дали ще има масови социални протести през зимата. Малко преди края на една много динамична година, Dnes.bg потърси трима анализатори, за да кажат какво очакват да се случи през следващите дванадесет месеца.

В очакванията за политическите събития за 2014 година има много неизвестни, смята политологът Първан Симеонов. Според него трябва да се отговори на няколко основни въпроса, за да стане уравнението по-ясно.

Ситуацията в страната зависи от това, ще има ли опит за големи социални протести през зимата. Ключово значение за изхода от тях ще има масовостта им. През последните две години почти постоянно българите протестират. Масовостта на евентуални социални протести зависи как са подействали на хората тези постоянни прояви - дали обезкуражаващо, защото нищо не се променя, или са им създали усещане за сила. Друг основен въпрос, според Симеонов, е какво предпочита БСП – да се задържи на власт с цената на загуби за имиджа и печалби от друг тип или да се опита сама да слезе от властта, запазвайки някакъв политически капитал.

Ключова роля за развоя на събитията пред 2014 година ще има и резултатът на евроизборите. Ако БСП победи на този вот, пред левицата застават два варианта, смята Симеонов. Единият е партията да излезе сама на избори, възползвайки се от инерцията. Вторият е да използва евентуалния добър резултат, за да удължи мандата на правителството на Пламен Орешарски. Ако ГЕРБ победи на евровота, ще има и парламентарни избори. 
По-ясни прогнози, според политолога, ще могат да бъдат направени след зимата.

Колегата му Димитър Ганев също намира политическите прогнози за следващата година за изключително трудно начинание. Както сме се убедили, единственото сигурно нещо в България е, че няма нищо сигурно. Тук всичко може да промени своята посока на 180 градуса за 180 секунди, казва той.

Според Ганев налице са всички предпоставки за социални протести в началото на 2014 г. Най-сериозните въпроси, които стоят пред българина, са все в социалната сфера – безработица, доходи, бедност и т.н. Нито един от въпросите, заради които излязоха през февруари протестиращите, не е решен – налице са същите ЕРП-та, същите монополи, цената на тока беше намалена с нищожни стойности, т.нар. олигархия не е помръднала от мястото си и имаме същите партии на терена като през февруари, обобщава той.

Ганев също смята, че ключовото събитие през следващата година ще са изборите за Европейски парламент. Дали управляващото мнозинство ще успее да се прелегитимира на евровота, или натискът върху правителството ще тежи с още по-голяма мощ след евентуална загуба, ще е ключовият въпрос на 2014 г., смята Ганев.

Разочарование, скептицизъм в обществото и трайно голяма дистанция между гражданите и политическия елит прогнозира Борис Попиванов.

Политологът, подобно на двамата си колеги, също смята, че евровотът ще бъда ключово събитие през 2014 година. Попиванов обаче не вижда голям шанс за нови масови протестни вълни.

Умората и претръпването съкращават шанса за възпроизвеждане на протестните вълни от 2013. Протести ще има, и то постоянно, но без появата на нов голям и значим политически субект едва ли ще стигнат предишната масовост и ефективност, смята той. Според него голямото събитие в политиката ще бъдат изборите за Европейски парламент. Те ще доминират промените в политическия пейзаж.

Ще набират сила дискусиите за промяна на политическата система, а не просто за смяна на настоящия парламент. Сблъсъците на икономическите лагери и оценките за изпълнимост на бюджета в началото на второто полугодие ще определят в голяма степен и перспективата на правителството, смята анализаторът. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати