19 Април 2024 г. Петък

Всеки пети стяга куфарите за Великобритания

2013-12-29 12:10:36

Всеки пети българин обмисля да замине за Великобритания. Това показа проверка броени дни преди настъпването на 2014 г., когато ще отпаднат всички ограничения за работа в Обединеното кралство, съобщава "Монитор".

Малко над 45% от хората твърдят, че обмислят варианта да имигрират, като 20% от тях вече са се ориентирали именно към Острова. Повечето мераклии да пробват късмета си зад граница са с професия и се надяват да се реализират по-добре в чужбина, отколкото у нас.

Всеки четвърти нашенец пък признава, че ще емигрира в друга страна-членка на ЕС, а не точно в Обединеното кралство. В началото на следващата година за българите падат ограниченията и в Германия, Франция, Холандия, Малта и още няколко държави на Стария континент.

В същото време паралелно проучване на британския ежедневник „Дейли Стар” показва, че една трета от поданиците на кралицата искат ограничения за новопристигащите имигранти, които да са главен приоритет за правителството. Резултатът идва броени дни, преди Великобритания да отвори вратите си както за българите, така и за румънците, припомня изданието.

 

Проучването сочи още, че повече от две трети смятат, че британският премиер Дейвид Камерън трябва да наруши правилата на ЕС и да запази ограниченията. Близо 70% са съгласни, че „за да се защити Лондон трябва да попречи на източноевропейците да пътуват свободно до Обединеното кралство. Едва 10% са на мнение, че очакваният наплив ще бъде добър за страната. Повечето от запитаните са категорични, че правителството прави твърде малко, за да защити британската социална система и местния трудов пазар.

Около 30 000 000 души от живеещите във Великобритания ще имат имигрантско минало, твърди пък в. „Дейли Експрес”. През 2060 г. около една трета от жителите на Острова щели да бъдат първо или второ поколение имигранти. Ето защо изданието съветва политиците да се подготвят за предстоящия демографски бум.

На Острова вече се готвели за вълна от 12 000 000 имигранти след 2013-а. Любопитен е обаче фактът, че потокът от търсещи по-добър живот източноевропейци щял да бъде значително по-голям към Германия и Испания, в сравнение с този към Великобритания.

В доклада, цитиран от изданието, се казва още, че ЕС ще изживее „безпрецедентни промени по отношение на състава на населението си”. След 30 г. няколко държави ще трябва да се справят със свръхнаселеността си, а други ще бъдат обезлюдени, смятат експертите. Прогнозите са направени преди повече от година, но се огласяват едва сега, твърди още в. „Дейли Експрес”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати