28 Март 2024 г. Четвъртък

Целувките: в какво е техният смисъл от гледна точка на науката

2013-12-28 13:23:54

Замисляли ли сте се някога колко странно нещо е целувката? Защо хората допират устни и изразяват по такъв начин любовта си? (Освен нас с целувки се занимават само шимпанзетата и техните роднини бонобо).

Проведени са две научни изследвания, за да се изясни предназначението на целувките при хората. Авторите на първото провели допитване, опитвайки се да разберат защо хората се целуват. Интересното е, че не открили никакви доказателства за това, че основната функция на целувката е да провокира сексуална възбуда, пише сп. Discover.

Учените стигнали до извода, че главната функция на целувката е доста прагматична и полезна – да се оцени партньорът. Очевидно хората, стремящи се към продължителни отношения, придават по-голямо значение на целувките по време на овулация (те също изхождали от мнението, че това е важно за оценката на партньора).

„Последните изследвания свидетелстват, че романтичните целувки могат да се прилагат в сексуалните отношения между хората за оценка на годността на потенциалния партньор, за анализ на чувството на привързаност между хората или за сексуална възбуда и мотивация за сексуален контакт. Участниците в изследването изучиха възможните функции на романтичните целувки, изследвайки отношението към значимостта на такива целувки в различни ситуации на формирането на двойки. Изследването включва международно онлайн анкетиране, в което са взели участие 308 лица от мъжки и 594 – от женски пол, на възраст от 18 до 63 години. Беше издигната хипотеза, че целувките изпълняват полезна задача – оценка на партньора”, пише в анализа на изследването.

Жените, придаващи голямо значение на оценката на партньора, както и високо ценящите социално-сексуалната ориентация, по-високо оценявали важността на целувките в романтичните отношения и твърдели, че първата целувка с голяма степен на вероятност може да повлияе на тяхното влечение към потенциалния партньор. По-ниско значимостта на целувките са оценили мъжете, непридаващи голямо значение на оценката на партньора, както и хората, които не ценят социално-сексуалната ориентация.

Важността на целувките в напредналия етап от отношенията се оценява от участниците, не придаващи голямо значение на социално-половата ориентация. Целувките се смятат за по-важни в продължителните отношения (особено от жените). Освен това целувките често се свързват с удовлетворение от взаимоотношенията. „Авторите на изследването не откриха съществени потвърждения на хипотезата, че основната функция на целувките е възбуда на партньора.”

Остават без отговор други въпроси, отнасящи се до механизмите, с които целувките изпълняват своите предполагаеми функции, продължават изследователите. Например не е ясно помагат ли целувките в процеса на оценка на партньора, дават ли те феромонни подсказки за общото здравословно състояние, за генетичната пригодност, за фазата на менструалния цикъл и за фертилността, или помагат с вкусовите усещания при оценката на кожните мазнини и съставните елементи на слюнката. Напълно е възможно целувките да работят по същия начин като прегръдките и докосването до партньора, помагайки да се оцени степента на физическо влечение.

Не е известно също влияят ли целувките на степента на възбуда, намаляват ли стреса, провокирайки отделяне на невромедиатори (ендорфини или окситоцини/вазопресин), или директно въздействат на допаминергичните центрове на удоволствието в главния мозък. Засега изследванията на функциите на романтичните целувки се намират в начален стадий и бъдещите търсения в тази област изискват създаването на нови научни модели, основани на по-съвършени експериментални схеми, в рамките на които тези механизми ще се изучават по-подробно, заключават учените.

Предишни изследвания също говорят за това, че романтичните целувки могат да се прилагат в контекста на формиране на двойка при оценка на потенциалния партньор за сексуални контакти. Авторите на последното изследване се опитали да разберат придават ли жените в късна фоликуларна фаза от менструалния цикъл голямо значение на целувките, когато това им помага да оценят партньора.

Резултатите от международното онлайн анкетиране показали, че жените във фоликуларна фаза смятат целувките за по-важни в началния стадий на взаимоотношенията. По-нататък изследователите изяснили, че оценяващото ниво на прогестерона влияе негативно на такива оценки.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати