25 Април 2024 г. Четвъртък

Напрежение, избори, закони - какво очакват депутатите от 2014 г.?

2013-12-26 08:56:27

Дни преди настъпването на новата 2014 година Dnes.bg попита трима депутати – Антон Кутев от БСП, Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, и Станислав Станилов, зам.-председател на ПГ на „Атака”, какво очакват да се случва в родната политика през следващата година.

Антон Кутев очаква напрегната година. Едва ли ще бъде толкова напрегната колкото политическата 2013 година, прогнозира той.

Червеният депутат не предвижда парламентарни избори преди края на следващите дванадесет месеца, а и след това. За мен е важно какво ще се случи в икономиката. От това дали правителството успее да обърне негативните трендове в икономиката, ще зависи животът му, обясни Кутев.

Според него до голяма степен стабилността на кабинета ще зависи и от резултата от евроизборите. Аз не мисля, че имаме основание да смятаме, че БСП няма да бъде първа политическа сила на тези избори, оптимист е червеният депутат.Според него протестите ще продължат, но едва ли ще имат някакъв резултат.

Протести ще има следващите 10 години, независимо кой е на власт, обясни Кутев. По негови думи, докато те се крепят на антикомунизъм и омраза, няма как да повлияят много на политиката в страната. Ако се появят протести с ясни икономически и социални искания – тогава ще е друго, заяви Кутев. Според него обаче при такъв сценарий ще има основа за диалог между недоволните и кабинета.

Красимир Велчев, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ, пък беше абсолютно категоричен, че очаква само едно от политическата 2014 година – избори, но не единствено за евродепутати, но и парламентарни.

Не може това напрежение да продължава. Не е полезно, не е добре за държавата, заяви Велчев. Той беше категоричен, че идеята да се свикат нови предсрочни избори не е само да се смени едно мнозинство с друго. Трябва да се направи баланс, който да отговоря на настроението на обществото, заяви Велчев. По негови думи не може да се търси баланс в обществото, ако няма баланс в политиката.

Начинът, по който е  съставено сегашното мнозинство, е нечестен и некоректен за избирателите, категоричен бе зам.-председателят на опозицията.

Зам.-председателят на парламентарната на „Атака” Станислав Станилов пък не очаква предсрочни парламентарни избори, а нормална парламентарна година. Той обаче беше категоричен, че събитията в политиката през следващите дванадесет месеца ще минат под знака на евроизборите.

Не очаквам предсрочни парламентарни избори. Очаквам предсрочни парламентарни избори само ако ГЕРБ получат по-висок резултат от БСП на евровота, заяви Станилов. Според зам.-председателя на националистите парламентът ще продължи с нормалната си законодателна дейност.

Той не прогнозира и драматични процеси в най-голямата парламентарна група – на ГЕРБ. Според него оттам може да се отцепят още двама-трима народни представители, но това няма да доведе до промяна в картината в парламента.

Професорът не предвижда и нови масови протести. Според него дори да продължат, те ще са доста слаби, освен ако не избухне голям скандал. По думите на Станилов по-масови демонстрации могат да се предизвикат по-скоро от икономически проблеми.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати