24 Април 2024 г. Сряда

„Коледа си ти!“ в домовете на стотици семейства

2013-12-24 17:45:31

Утре в инициативата ще се включат Армен Назарян, Васил Петров и Сантра

Часове преди тихата и свята нощ джуджетата на Национално движение „България си ти!“ посетиха стотици многодетни семейства в Берковица, Монтана, Борован, Малорад, Рогозен, Кюстендил, Благоевград, Дупница, Полски тръмбеш, Разград.

Част от семействата нямаше какво да сложат на трапезата. Не можеха да си позволят дори „лукса“ да ядат само постни ястия. Те не вярват, че по Коледа стават чудеса. Не могат и да избягат някъде, защото няма къде да отидат. Безработни са. Но винаги се събират заедно за Бъдни вечер и Коледа.

Младото семейство Петрови от Полски тръмбеш ни посрещна в квартирата си – една стая, за която със затруднение плащат наема от 50 лв. месечно.  Ивелина и Богдан не съжаляват, че са създали две деца, но твърдо заявяват, че ако нищо не се промени в родния им град, се надяват да се преместят другаде. 28-годишната майка е трайно безработна, тъй като никъде не искали да я вземат на работа с малки деца. А таткото „работи в гората“, за да осигури насъщния за съпругата и двете си деца – Станимир (5 г.) и Александър (7 г.). „Искрено благодарим, за нас това е много. Никой друг не се е сещал за нас“, промълви на изпроводяк младата майка.

В семейство Томови ни посрещнаха трите учудени детски погледи на Йорданка (14 г.), Ангел (12 г.) и Петьо (6 г.). Таткото Борислав всеки ден изминава десетки километри от Полски тръмбеш до работата си в Павликени, за да изхранва семейството, а майката Катя  е безработна. Любимият предмет на дъщеричката им е български език, но таткото се надява да се занимава с“IT”. Децата посещават редовно училище и обещават да слушат и учат повече, за да имат по-големи подаръци догодина. Те ни посрещат с най-новите си дрехи. Майката обаче е с овехтяло облекло, а лицето на младия баща нервно потръпваше и се срамуваше от надупчената си блуза. Но въпреки дупките по дрехите, душите на семейството са цели -  те са изключително мили и добри хора, които не са загубили човещината и възпитанието си в нищетата.  

В село Раданово баба Недка ни отвори вратата си и ни показа шестте си съкровища – внучетата. Само тях има. Въпреки пълната къща с деца обаче, 72-годишната жена е превита и без зъби, а лицето й е цялото в „бразди“.  „Живи и здрави да сте мили деца от „България си ти!“, Господ сили да Ви дава да помагате и на други бедни хора“, благослови бабата. В момента тя сама отглежда внучетата си. А те - всичките подскачат край нея и греят с усмивки „Като порастна искам да стана баскетболист като теб“, мечтаеше 3-годишния Ники, визирайки координатора на Движението Николай Николов.

Баба Славка от Монтана пък много искаше да ни почерпи. Бързо отвори стария си шкаф, там бяха останали само ... вафлите, които е получила от помощи. Истински гостоприемна, тя държеше да ги опитаме. Вкусът им обаче горчеше. Докато си тръгнем, тя все още не можеше да вярва, че някой е дошъл да й донесе „нещо“ и да й пожелае „Весели празници!“.

В дома на семейство Гошкини от Берковица ни дариха с много прегръдки и целувки. Движението се грижи постоянно за семейството от около година.  „Много ни изненадахте, благодаря. Да сте живи и здрави и да има повече добри хора като Вас“.

„Най-хубавото събуждане!“Искам да стана гинеколог“Искам да стана стоножка!“.  

6-годишният Влади от Монтана пък твърди, че много е слушкал и затова от „България си ти!“ са му донесли подарък и обеща догодина пак да слуша.

 

На 25 декември ще продължим с инициативатав – очакваме Ви пред общините вПловдив – 8 ч., Казанлък – 9 ч., Гурково, Павел баня, Ямбол – 18 ч..

На Коледа в ще посетим и семейство Петрови от Ново Оряхово Варна. Повод за посещението са не само хранителните пакети, които 16-членната фамилия ще получи. Те ще посрещнат новата година с ремонтирана и пристроена къща. Тази зима в техния дом ще е по-уютно и по-топло.

            Двукратният олимпийски шампион и треньор на националния отбор по борба Армен Назарян, джазмена Васил Петров, популярната изпълнителка Сантра ще участват в инициативата, като лично ще раздават пакети и ще зарадват децата от многодетните фамилии на Коледа. Те ще посетят в 15 ч. дома на Дядо Иван в Нови Хан. Следващите домове, в които ще дарят надежда са в  и кв. „Орландовци“ в столицата в "">Целта на инициативата „Коледа си ти!“ е български многодетни семейства, които живеят под социалния минимум, да могат да посрещнат празниците достойно, като им занесем лично хранителни пакети и им вдъхнем надежда. Като ние помагаме не само по празници! Работата на НД „Българя си ти!“с многодетни семейства се осъществява по програмата „Подкрепа за многодетни семейства“, чрез която им оказваме конкретна материална и морална помощ.

Хранителните продукти достигат до нуждаещите се с помощта на мотоклубове „Райдърс България“, „Лудогорски братя“, „Черните рози“, „Планински братя“,  „Байкър бойс“, „Мотоклуб Мотонтана 1998“, „Лястовица 33“, които активно подкрепят дейността на Движението.

Изказваме сърдечни благодарности на „ГудМилс България“ ЕООД, „Интерфудс“, ЕТ „Явор-М-Комерс“-София, „Аспазия-92“ ЕООД, „Аграна България“ АД, „Имърчант Пей“ ООД, а също така на Васил Петров, Армен Назарян, Бобо, г-н Бойко Борисов, г-жа Мая Манолава, д-р Андрей Ковачев г-н Димитър Абаджиев. Без тях „Коледа си ти!“ нямаше да бъде възможна! 

Светло посрещане на Рождество Христово! 

източник: България си ти

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати