27 Април 2024 г. Събота

Михаил Калашников почина на 94 години

2013-12-24 11:29:40
Михаил Калашников, смятан за инженерът с основен принос за създаването на легендарно оръжие, носещо неговото име, почина на 94 години, съобщи руската държавна агенция ИТАР-ТАСС.

Той е починал в родния си град Ижовск, където в местните заводи продължава масовото производство на автомата.

Калашникът е причинил смъртта на повече хора от всяко друго огнестрелно оръжие в историята, допълва "Ройтерс".

Агенцията посочва, че Калашников е бил малко над 20-годишен, когато създава АК-47 малко след Втората световна война. 

В ижовските оръжейни заводи младият Калашников сътрудничи с германския оръжейник Хуго Шмайсер, създател на MP-43 Sturmgewehr. Тази щурмова пушка и АК-47 си приличат много на външен вид, но специалисти твърдят, че конструкцията и характеристиките им са различни. 

За лошото здравословно състояние на ген. Михаил Калашников се знаеше от месеци насам. Той бе приеман в болница на няколко пъти, а в средата на ноември бе приет в реанимацията на ижовската централна болница.

Синът му Виктор съобщи на "Интерфакс", че здравето на баща му се е влошило от вълнението покрай рождения ден (11 ноември) и влизането в болницата е било профилактично.

Но по-късно бе уточнено, че причината е кръвоточение в стомаха. Лекарите стабилизирали ситуацията и извършили няколкочасова операция. Месец по-късно състоянието му оставаше тежко.

Михаил Калашников, генерал-лейтенант от руската армия, ранен през 1941г. в боевете край Брянск, е притежател на десетки патенти и почетен член на няколко руски инженерни академии.

Неговото име от 2012г. носи Ижовският държавен технически университет. От август 2013г. индустриалното обединение НПО "Ижмаш" бе прекръстено на   ОАО "Концерн "Калашников". На 15 ноември 2013г. в родното му село Куря в Алтайския край бе открит посветен на конструктора музей, който получи статут на филиал на Алтайския държавен краеведчески музей.

С конструиране на стрелково оръжие той се занимава от 1942г., а прочутият автомат е разработен за анонимен конкурс през 1945г. След приключване на изпитанията през 1947г. оръжието е одобрено за въоръжение в съветската армия и затова носи името АК-47. Въвеждането му в армията започва от 1949г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати