26 Април 2024 г. Петък

Михаил Константинов: Социалното недоволство ще ескалира през 2014

2013-12-24 11:04:33

Един от проблемите на 2014 г. ще бъде, че в Европа зрее много сериозно социално недоволство, което най-вероятно ще се изрази в бунтове, подобни на тези, които наблюдавахме в началото на XXI век. Това прогнозира Михаил Константинов за в. "24 часа".

Той припомни, че най-големите бунтове бяха във Франция през 2005 г. Безредиците засегнаха 300 града, унищожени бяха 15 000 автомобила, опожарени бяха много сгради, щетите се оценяваха на 300 милиона евро. Тези безредици се разпространиха в Белгия, Германия, Гърция, Дания, дори в мирната Швейцария.

През 2011 г. безредици имаше в Англия - няколко големи английски града бяха арена на ожесточени сблъсъци, имаше хиляди арестувани. Тази година безредици видяхме в Швеция. Това което се случи предната нощ в Хамбург е индикатор, че бунтовете може да продължат, отбеляза професорът. 10 000 излязоха да протестират срещу решение на местните власти да затворят културен център, място за събиране на ляворадикални групировки, 3000 полицаи се биха с тях. Ако погледнете клипове от случилото се в Хамбург, ще разберете за какво става въпрос, категоричен бе той.

Тези безредици се случват в най-богатите западни държави. Причината не е, че тези хора са гладни. Това са хора, които са второ, трето, че даже четвърто поколение безработни. Получават помощи, не гладуват, но не получават перспектива. Никога няма да достигнат това, което виждат по лъскавите витрини и филми.

Тези хора се борят за статут, не за парче хляб. Нямат шанс обаче, защото са отрасли в гета. В България впрочем освен циганските гета виждаме, че големи части от София също са гето.

Расте едно поколение без лична перспектива. Тези хора са гневни, защото искат достойно съществуване, а инстинктивно разбират че нямат равен шанс. Тяхното недоволство е в крайна сметка недоволство от несправедливостта.

Много е тежък проблемът с “излишните хора” по света. Технологиите правят излишни големи маси хора, които остават без работа. В момента западният свят е толкова технологизиран че може с 10-15% от хората да изхранват със селскостопанско и промишлено производство всички останали. Но това означава маргинализация на неработещите. И светът трябва много сериозно да се замисли накъде отиваме, защото хора без лична перспектива в такива големи количества означава деструкция на обществото.

Цивилизацията трябва много сериозно да се реформира, ако иска да реши този проблем. Вместо това обаче се занимаваме с какви ли не маргинални неща (за България не ми се говори дори, всички изпускат демографския проблем, а той вече от проблем започва да се превръща в заплаха от катастрофа).

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати