26 Април 2024 г. Петък

Празнично, но и сигурно за Коледа и Нова година

2013-12-23 10:46:26

Празничните наздравици често ни правят не особено бдителни и това може да се окаже идеалното време за крадците. Най-много, разбира се, ги улесняваме с отсъствието си от къщи за дни заради пътуванията до близки и роднини или в чужбина.

За да не започнете новата година неприятно изненадани, от полицията съветват да заложите на сигурна външна врата от метал или масивно дърво с най-малко три окачвания в пантите. Ако още нямате такава, сигурно е, че ви трябва и ще ви служи по-добре от някой непотребен коледен подарък.

Обърнете особено внимание на бравите. Секретните им патрони не трябва да се подават над повърхността на вратата, защото крадците ги хващат с водопроводен или специално направен ключ, след което с рязък удар ги пречупват в най-тънката им част. Отключването със специален шперц след това е елементарно.

Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави. Обърнете внимание на здравината на пантите, защото престъпниците често атакуват точно в тези точки.

За да предпазите дома си от набези, от полицията съветват още да осигурите осветление пред вратата си, да укрепите балконските врати и да поставите решетки. Последното е особено необходимо, ако живеете на партерен, надпартерен или най-горен етаж, както и ако балконите ви граничат със стълбището на блока. 
Големи суми пари у дома, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения, просто „плачат“ някой да ги вземе. Ясно е – намерете им по-сигурно убежище.

Обект на вниманието на престъпниците са предимно жилища, разположени на ниските етажи – до трети, показват данните на МВР. Счупвайки патрона на входната врата, крадците проникват в апартамента, като търсят основно злато, сребро и валута. Малките по обем вещи им дават възможност за безпрепятствено и незабележимо отдалечаване.

Наблюденията на служителите на реда сочат, че най-често се извършват кражби от апартаменти с лошо укрепени врати. Любими на апашите са апартаментите, в които има значително количество ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и скъпи вещи в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата. Вилите, които са необитаеми през по-голямата част от годината, също са предпочитани от крадците.

Всъщност такива се оказват и домовете ни по време на празниците при предприемане на пътувания. Точно за да си осигурят отсъствието ни, апашите предпочитат времето между 09.00 и 12.00 ч. в делничните дни, когато повечето домове остават без пряко наблюдение. За дългите летни, коледни и прочие празнични почивки, „любимото“ време на престъпниците са нощните часове.

Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително. Вземете мерки, ако все пак ви „посетят“, крадците да не намерят нищо ценно в дома ви, като преместите преносимата скъпа техника, ценни бижута, големи суми пари при ваши близки и в банки.

Обикновено престъпниците проучват предварително района и живеещите там. За да извършат обира в дома ви, им е необходима информация, затова внимавайте кого пускате в дома си. На апашите могат да помогнат амбулантни търговци, които нерядко са и самите крадци, хора, събиращи пари за благотворителни цели или пък извършващи услуги като пране на килими, циклене на паркет, строителство и ремонти, и т.н.

От полицията съветват да не пускате непознати в дома си, или ако е неизбежно - да скриете ценните вещи. Най-сигурното защитно средство е да сключите договор за полицейска охрана със сигнално-охранителна техника, препоръчват още от МВР.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати