18 Април 2024 г. Четвъртък

Кога българинът търси утеха в алкохола?

2013-12-22 18:22:57

Безработни, загубили семейството си, отблъснати от близките си и с нисък социален статус са най-често хората, които попадат в отрезвителя. Това заявява в интервю за БТА началникът на група "Отрезвител" към СДВР Емил Димитров.

"Много от тях са хора, които не живеят постоянно в столицата, но са дошли, за да търсят препитание. Тяхното здравословно състояние също не е добро. За такива лица търсим съдействието и на социалните служби, за да може те да бъдат настанени дори и временно в социален дом. Повечето от тях си тръгват от отрезвителя и се връщат на улицата, защото са решили, че този начин на живот е най-добър за тях. Не са малко и тези, които нееднократно попадат при нас, включително и хора в разцвета на силите си. Имаме "рекордьори", които идват при нас 50-70 пъти на година. Други не искат да си тръгват от отрезвителя", споделя Емил Димитров.

Няма възраст за пиенето и агресията, но в общи линии контингентът ни е от над 30-годишни. Рядко има по-млади хора. Изненадан съм, че има доста агресивни хора над 50-годишна възраст, които злоупотребяват с алкохол до такава степен, че посягат на най-близките си хора - съпруга, родители, деца, допълва той. 

По време на миналогодишните коледни и новогодишни празници изненадващо нямало увеличение на броя на "клиентите" на отрезвителя. Определено през зимния период обаче, особено в събота и неделя, сякаш пиещите предварително се уговарят да се напият. Имали сме едновременно по 13-14 души само за съботи и неделя, което е относително висок брой. Най-тежкият месец през тази година беше октомври - 71 преминали през отрезвителя. За цялата година 567 злоупотребили с алкохола са престояли в отрезвителя повече от 12 часа, посочва Димитров. 

Хората най-често се напиват се заради смесването на различни алкохолни напитки. Нерядко идват и препили с алкохол "менте".

35 лева струва 24-часов престой в отрезвителя. "Той се плаща от всеки, който има възможност, но това са редки случаи. За тези, които не притежават нищо и нямат възможност да платят, престоят се плаща от Столичния общински съвет. Имаме скромен бюджет от близо 35 хиляди лева за година, предвидени за консумативи, поддръжка, леглова база", допълва Димитров. 

В отрезвителя не се предлага храна. "Клиентите" получават медицинска грижа, топъл подслон, баня. След като изтрезнеят, се провежда разговор с тях, тъй като някои имат нужда да споделят и да бъдат изслушани. Такива разговори донякъде помагат на тези хора, тъй като те са отчаяни, никой не им помага, обяснява Димитров. 

"Има доста агресивни мъже, но по-агресивно и по-грозно нещо от пияна жена не съм виждал. Пияните жени се държат много арогантно, езикът им е изпъстрен с много нецензурни думи, заканват се, озлобени са, дори посягат на полицаите", казва още в интервюто той. 

Сред пияните понякога обаче имало и такива, които не са агресивни, а са настроени веселяшки.  "Разказват вицове, държат се добронамерено, извиняват се. Тук са били "певци", актьори", "Брус Лий", "Рамбо", отбеляза Димитров. 

Посетителите на отрезвителя в столицата най-често са "Дружба", "Люлин" и районите около Централна гара.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати