26 Април 2024 г. Петък

Иван Костов: Страната се управлява без доверие, няма кой да сочи положителен изход

2013-12-22 15:28:14
"Реформаторският блок е избрал формулата политически съюз - той е повече от коалиция, това означава трайна коалиция за много избори от тук нататък. Тоест това е едно сравнително добре интегрирано политическо тяло или поне форматът е такъв, това може би ще даде резултати". Такова мнение изрази бившият председател на ДСБ Иван Костов в обзорното предаване "Годината" на Дарик радио.

Той коментира, че "Синьо единство" с никой не се е разбрало досега. Доколкото разбирам от медиите всички са се разбрали за определени неща за този съюз и остава да го приемат и да го подпишат, ще видим дали "Синьо единство" е част от това тяло или по принцип е нещо съвсем друго, каза той. То тогава е било друго и преди това, то не е станало друго от изборите досега, коментира Костов по повод това, че ДСБ не успя да регистрира предизборна коалиция със "Синьо единство" за предсрочния вот на 12 май. И преди изборите е имало друг замисъл, който не е в тона на това политическо мислене, добави той.

Няма такова лице, което да сочи положителен изход за страната, коментира още Костов. Той допълни, че страната се управлява без доверие, а парламентарните избори не дадоха резултат.

Общественото доверие към институции като Народното събрание и Министерския съвет е на критично ниски нива и е изпреварено от недоверието. "Това означава първо, политици, които се боят от ролята, която са поели; второ, администрация, която по никакъв начин не може да бъде дисциплинирана да взема решения и отговорност за тях. Отчайваща история", коментира бившият премиер на страната. Все пак той споделя, че през последния месец правителството започва да се справя с бежанския проблем.

Липсата на доверие в управлението извежда хората на улицата и затова протестите са неин символ, смята Костов. "Българите искат да излязат едно на едно с властта, искат да я контролират, знаят, че могат да я контролират на базата на електронните възможности на епохата, интернет, свободата на комуникиране и на информацията. Те искат директно да упражняват този контрол, тя да е отчетна пред тях, искат да я виждат наистина загрижена, а не обслужваща себе си", коментира той.

Протестите могат да доведат до революция като крайна форма, смята Костов. Те се разфокусираха и загубиха своя политически изказ. Протестният потенциал е запазен много висок и може да избухне във всеки момент, при всяка сериозна грешка на това управление, каза още той.

Иван Костов изрази мнение, че парламентарните избори през пролетта не са дали резултат и това личи от обстоятелството, че страната не се стабилизира след тях. Изборите са най-мощното средство в условията на демокрация, за да се стабилизира една държава, защото те дават доверие и институциите се прераждат чрез изборите и надеждите се концентрират в новосдобилите се с доверие хора и институции, обяснява Костов. Според него изборите за Народно събрание през май не са го постигнали, което говори, че те са били много некачествен политически процес.

Бившият председател на ДСБ заяви, че не вижда някого, когото да определи като политик на настоящата година. "Несигурността и преживяната политическа криза показват, че няма такова политическо лице, което да сочи положителен изход за страната", мотивира се той.

Костов не би се ангажирал повече с политика, а оттеглянето си тази година аргументира и с обстоятелствата, и с личен избор.

Иван Костов каза още, че в България няма никаква запазена традиция на лидерство, никаква запазена традиция за това в какво се състои достойнството, честността, честта на самия лидер, на човека, който служи на другите. "На това ниво на елементаризъм, аз мисля, че винаги ще се получават такива елементарни представи. Истинската политика е по-сериозно усилие. Нормално е да се мисли, че не ще да е толкова проста тази работа с тях, както си я представят, прощавайте, но крайно вулгарно, и медиите, и обществеността, и много от хората, които усещат себе си желани да влязат в политиката, но считат, че трябва да го направят, като първо наплюват тези, които са в политиката и след това", каза Костов. Далеч не са прости ходовете на политиците, заключи той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати