29 Март 2024 г. Петък

Сиренето поскъпнало с близо 10% за година, свинското поевтиняло

2013-12-22 11:56:43

Цените на хранителните стоки на едро се вдигат седмица преди Коледа, но остават под нивата от 2012 година. 

Индексът на тържищните цени се повиши през тази седмица с 4 процента от 1,360 до 1,415 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.  На годишна база нивото на ИТЦ сега е с 6 процента по-ниско спрямо 2012 година, когато беше 1,508 пункта.

Цените на основните хранителни стоки, млечните и месните произведения остават стабилни спрямо ноември, като промените са в диапазона плюс минус 1-2,5 процента, като яйцата поевтиняват с една стотинка до 0,18 лева за брой.

Цените на кренвиршите и кравето сирене са почти без промяна. Близки до нивата от предходния месец са и средномесечните цени на ориза, олиото, кашкавала, каймата и трайния салам. Незначително поскъпване на месечна база с около 2 на сто се наблюдава при фасула и свинското месо. Спад на цените с около 2 - 2,5 на сто има при захарта и маслото.

Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база се наблюдава при цената на кравето сирене (9,8 на сто), поскъпването на кашкавала е 5,7 на сто и на маслото 2,4 на сто.

Цените на месото и месните произведения през декември 2013 се задържат около нивата от декември 2012 година. Свинското месо поевтинява на годишна база с 8,7 на сто. Зрелият фасул поскъпва на годишна база с 37,8 на сто до 4,26 лева за килограм.

Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио, яйца и ориз) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 23-25 на сто. Цените на едро на захарта и брашното през декември тази година са с около 12 - 14 на сто по-ниски, а при ориза се наблюдава ценови спад на годишна база с 2 на сто.

През декември цените на всички зеленчуци, предмет на този анализ, са по-високи спрямо ноември. Поевтиняване на месечна база има при цитрусовите плодове, а цените на бананите и ябълките се задържат около нивата от предходния месец.

Най-голям ръст на месечна база има при цената на оранжерийните краставици - 27,4 на сто, поскъпването на оранжерийните домати и картофите е около 6-7 на сто, а цената на зелето е без промяна.

През декември 2013 г. спрямо декември 2012 г. ДКСБТ отчита поскъпване на годишна база на картофите - 13,4 на сто.

Цената на портокалите в сравнение със същия период на миналата година остава малко по-висока (1,8 на сто). Цените на останалите плодове и зеленчуци са по-ниски спрямо същия период на миналата година. Поевтиняването на годишна база на оранжерийните домати и краставици, ябълките и лимоните е в диапазона 7 - 11 на сто.

Цените на зелето и лимоните са с около 5 на сто по-ниски, а цените на морковите и мандарините се задържат около нивата от предходната година, пише БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати