28 Март 2024 г. Четвъртък

Нова година нов късмет - по-евтин ток от 1 януари

2013-12-20 19:18:37

Цената на тока за бита и за малкия бизнес ще намалее още от 1 януари 2014 година, съобщи на извънреден брифинг новото ръководство на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Направен беше обстоен анализ и бяха открити резерви“, коментира Боян Боев, новият председател на енергийния регулатор.

От Новата година нощната тарифа за битовите абонати се предвижда да поевтинее с 10%, а дневната - с около 1%. За малкия бизнес се планира понижение на дневната тарифа в рамките на 1,5%.

"Целта е да бъде стимулиран бизнесът и да бъдат запазени работни места", обясни Боев.

Решението е взето на базата на обстойни анализи по време на закрито заседание на регулатора. На 27 декември ще се проведе обществено обсъждане на открито заседание на ДКЕВР, а окончателното решение ще бъде взето на 30 декември.

Допълнително ще бъдат намалени технологично признатите разходи на електроенергийните дружества с още 2%. Инвестиционните програми на ЕРП- та са преизпълнени, обясни Еленко Божков, член на ДКЕВР.

Ще бъде направен и технически одит на разпределителните дружества и Топлофикация-София, а после и на всички останали дружества по веригата.

Намалява и цената за пренос на електричество и тя ще бъде 6,91 лева. Това ще бъде в полза на производителите на енергия, които ще изнасят повече. От новия регулаторен период расте износът и се увеличават печалбите в държавните енергийни дружества, поясниха от ръководството на енергийния регулатор.

Средната цена на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ Марица Изток 2 и ТЕЦ Бобовдол намалява с 1,5 на сто, а на ТЕЦ Варна - със 7%. Средната продажна цена на топлозаводските централи намалява с между 2,5 и 4,5 на сто в зависимост от резервите.

По време на брифинга беше съобщено и за техническото разделение на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като сега предстои вписване в Търговския регистър. Енергийната борса може да започне да функционира преди средата на 2014 година.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати