26 Април 2024 г. Петък

Пет партии от Реформаторския блок подписват днес коалиционно споразумение

2013-12-20 10:57:50
Очаква се пет партии от Реформаторския блок да подпишат днес коалиционно споразумение днес – ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), СДС, "Народна партия Свобода и достойнство" (НПСД) и БЗНС. Петте формации постигнаха съгласие по рамката на споразумението на заседание на гражданския съвет на блока в понеделник и трябваше да подпишат още в четвъртък, но отложиха с ден, без да посочат причините. Шестата - "Синьо единство", не приема повечето от текстовете в споразумението и въпреки че не беше изключена официално от преговорите, след понеделник не участва в обсъжданията. В събота националното представителство на партията ще решава дали да се присъедини към коалицията.

На пресконференция в сряда лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че и след подписването на документа коалицията ще остане отворена за всички партии, движения и отделни личности, които приемат принципите на Реформаторския блок и са готови да подпишат. Въпреки това двама членове на "Синьо единство" - Петър Славов и бившият председател на СДС Мартин Димитров обявиха, че за да не останат извън обединението на десницата, са подписали споразумение с ДСБ от името на национален съюз "Единство", основан в края на 2012 г. от отделилите се от СДС Мартин Димитров, Надежда Нейнски, Ваньо Шарков, Димо Гяуров и други. Членове на ръководството на съюза, сред които председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов, оспорват споразумението.

Извън коалицията остава и друга партия, участвала в основаването на Реформаторския блок - "Зелените" напуснаха обединението малко след като започнаха преговорите в началото на ноември. Ръководството на партията обяви, че няма мандат да преговаря за участие в коалиции.

За какво се разбраха партиите

С коалиционното споразумение се създава изпълнителен съвет на Реформаторския блок от около 20 души на квотен принцип на основата на резултатите от последните парламентарни избори. В него влизат представители както на партиите, така и на гражданската квота в съвета към блока. Преди "Синьо единство" да излезе от Синьо единство" и БЗНС.

Участници в преговорите коментираха за "Дневник", че същият принцип щял да се прилага и при различни видове избори, тъй като идеята е споразумението да е дългосрочно.

Предвиждат се различен вид мнозинства за различни решения на изпълнителния съвет, така че да се гарантира възможността гражданската квота да блокира решенията на партийните представители. Отпада правилото на консенсуса, с което се взимаха решенията в гражданския съвет на блока.

Със споразумението се създава и председателство на съвета от 7 души, което да представлява коалицията пред държавните институции и избирателните комисии. Въвежда се и фигурата на говорителя, а поста най-вероятно ще заеме лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Официално разговори за подреждането на кандидатите в бъдещите листи за евродепутати и за евентуални предсрочни парламентарни избори не са водени.

Разминаванията със "Синьо единство"

Председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов отрече появилата се в медиите информация, че причина за разделението с останалите партии в блока е спор между Надежда Нейнски и лидера на ДБГ Меглена Кунева. Пред журналисти Нейнски и зам.-председателят на "Синьо единство" Маргарита Бойчева обаче намекнаха за трудно преодолими противоречия между "дясното" и "либералното" крило в блока и подчертаха, че част от хората в него са участвали в управления на леви партии. Кунева беше министър по европейските въпроси в правителствата на НДСВ и ДПС и на тройната коалиция от 2002 до 2006 г. В интервю за вестник "Преса" Нейнски заяви, че Кунева е "знак и символ на един тип политика", приела философията на едно центристко и на едно лявоцентристко правителство.

От "Синьо единство" не подкрепят квотния принцип в изпълнителния съвет и изборните листи на блока и защитават взимането на решения с консенсус.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати