19 Април 2024 г. Петък

Путин помилва Ходорковски

2013-12-20 10:51:25

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилване на бившия ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски, като го освободи от по-нататъшното изтърпяване на наказанието, предаде ИТАР-ТАСС. 

„Ръководейки се от принципите на хуманност, постановявам: Да се помилва осъденият Михаил Борисович Ходорковски, роден 1963 г. в Москва, освобождавайки го от по-нататъшното изтърпяване на наказанието лишаване от свобода“, пише в указа.

Указът влиза в сила в деня на подписването му.

 

Адвокатът на Ходорковски съобщи, че неговият клиент може да излезе на свобода още днес.

Ходорковски е от над 10 години в затвора по обвинения във финансови измами и кражби. Той твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани, защото той беше противник на Путин.

Вчера след годишната си пресконференция Путин съобщи, че възнамерява да подпише молбата за помилване на Ходорковски. „Михаил Борисович съгласно закона трябва да напише съответния документ – искане за помилване. Той не е правил това, но наскоро е написал такъв документ и се е обърнал към мен с молба за помилване“, каза Путин. „Той прекара в местата за лишаване от свобода над 10 години, това е сериозно наказание“, допълни руският президент.

„Той се позовава на обстоятелства от хуманитарен характер – неговата майка е болна“,  обясни Путин. „Смятам, че предвид всички тези обстоятелства, може да се вземе съответното решение и в скоро време ще бъде подписан указ за неговото помилване“, каза Путин. 

Веднага след това обаче адвокатът на Ходорковски заяви, че не знае той да е писал молба за помилване до президента. Майката на Ходорковски също научи от медиите за негова молба за помилване. 

От Кремъл не коментираха думите на представителите на Ходорковски. „Има писмо с неговия подпис“, каза за ИТАР-ТАСС прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. 

През май 2005 г. московски съд осъди Михаил Ходорковски и бившия ръководител на МЕНАТЕП Платон Лебедев на 9 години лишаване от свобода за мошеничество и укриване на данъци. Впоследствие присъдата беше намалена на 8 години. 

По второто дело на 30 декември 2010 г. московски съд призна Ходорковски и Лебедев за виновни за кражба и пране на пари, като ги осъди на 14 години лишаване от свобода в колония с общ режим, отчитайки първата присъда. По-късно тази втора присъда беше намалена на 11 години.

В крайна сметка Ходорковски трябваше да излезе на свобода през август 2014 г., а Лебедев – през май 2014 г. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати