29 Март 2024 г. Петък

Близнашки за решението на КС за Пеевски: Правен абсурд!

2013-12-20 10:43:33

Правен абсурд – така преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки коментира пред Нова телевизия решението на Конституционния съд за казуса "Пеевски". 

Вчера КС излезе с второ свое решение, че Делян Пеевски остава депутат. Според магистратите фактът, че Пеевски е избран и е положил клетва като председател на ДАНС, не го освобождава автоматично като депутат.

"Когато Народното събрание избере народен представител за ръководител на институция, определена със закон, и той изрази пред него волята си да заеме другата служба, народният представител трябва да подаде оставка пред Народното събрание и то е длъжно да я приеме, за да преустанови състоянието на несъвместимост", се казва в решението на КС.

„Не съм особено изненадан, това можеше да се предвиди. Неприятното е друго - че решението е написано по много арогантен начин и като цяло възпроизвежда защитната теза на Делян Пеевски. Конституционният съд не се възползва от възможността, която му предостави президентът, а влязоха още по-дълбоко в блатото, заяви днес Близнашки.

При първото решение и двете групи от конституционни съдии приемат, че с избора той встъпва в длъжност.  Сега вече с това решение се възпроизвежда защитната теза на Пеевски, че той въобще не е встъпил в длъжност, коментира професорът. 

Изборът от НС означава, че това лице вече, полагайки клетва, по същество вече стъпва в своите функции като шеф на ДАНС и имплицитно той бива освободен от своите функции като народен представител. Те приемат обаче, че той не е встъпил в длъжност, че остава народен представител през цялото това време и че зависи изцяло от него да си подаде оставката като народен представител, обясни Близнашки. 

Когато се назначава едно лице, той може да бъде назначен, без дори да подозира. Когато те избира НС и ти полагаш клетва, нещата са безспорни, добави той. 

Според него вместо Народното събрание да намери решение на създалата се ситуация, когато хиляди протестиращия излязоха по улиците, те влязоха в омагьосан кръг със серия погрешни ходове. Това, което се подминава в този казус, е значението на един политически избор, който се прави от Народното събрание. Тук КС се правят на разсеяни, че не знаят какво значи това”, завърши Близнашки.

„Принципният въпрос е, че ДАНС не трябва да се управлява от политическо лице. С промените в закона водачите на управляващото мнозинство – Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, направиха друг избор – шефът на ДАНС да е зависим от най-политизираната институция в държавата. Оттук дойдоха и всички останали проблеми”, добави той.

Вчерашното решението на съда, което е взето със 7 на 5 гласа, е второ поред, след като КС бе сезиран преди няколко месеца и дори покани Пеевски за изслушване.

КС беше сезиран с две отделни искания за тълкувателно решение по казуса. Първи това направиха от ДПС и БСП, а след това и президентът.

Според КС споровете за несъвместимост се решават поотделно и нямат отношение към задължението на парламента да гласува оставка на Пеевски.

Предстои КС да се произнесе и дали НС може да отмени решението си за избора на Пеевски за председател на ДАНС, без да посочи съответните мотиви.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати