26 Април 2024 г. Петък

Националистическа "лоялност"

2013-12-20 10:30:14

Бивши и настоящи депутати от "Атака" влязоха в остър спор за писмото на евродепутати, които питат българската прокуратура: Разследван ли е Волен Сидеров заради информациите, че през 2009-а година е карал своите кандидат-депутати да подписват документи, с които стават финансови заложници за 150 хил. евро, в случай че напуснат "Атака".

Пред Нова тв бившият депутат на Волен Сидеров Кирил Гумнеров обясни, че е подписал декларация за лоялност, след което първият лист от трите страници е бил подменен.

Според него това било доказано с документи, които прокуратурата е разгледала.

 

Гумнеров се върна години назад и обяви, че в последния ден, преди регистрацията на депутатските листи през 2009 г., са били извикани в централата на националистите, за да подпишат въпросните документи.

"Влизаме вътре и на нас ни се дават едни листи, на които пише Декларация за лоялност. Там обаче нямаше никакви суми, поне това, което аз подписах. След това се оказа в прокуратурата изведнъж, че ние имаме нотариална заверка, че дължим по 150 хиляди евро", каза той.

"Такива договори не са подписвани и това е абсолютна клевета", контрира го настоящата депутатка от "Атака" Миглена Александрова.

"Прокуратурата извърши две проверки, няма извършено престъпление. Няма и доказателства за такова нещо", категорична бе националистката.

"Защитавате един лидер, който се опитва да контролира депутатите си чрез офшорни компании", контрира я Гумнеров.

"Какви глупости говорите! Ти колко пари взимаше на месец от ГЕРБ, признай си, колко пари взимаше на месец?", опонира му Александрова.

"Вие само за пари говорите в "Атака", отговори й Гумнеров.

На свой ред евродепутатът Филип Качмарек обяви в телефонно интервю, че е било много важно този въпрос да бъде поставен с писмото им пред европейските институции.

"Смятам, че е неприемливо да искаш от кандидатите за европарламент да се подпишат под гаранции за заем като начин да осигуриш лоялността им. Смятам, че ЕК трябва да направи нещо, за да предотврати подобни практики", настоя той.

Качмарек, който е евродепутат от ЕНП призна, че не очаква да има законодателна промяна, свързана с този случай, но се надява, че еврокомисията ще декларира, че това е неприемливо.

По думите му това, че писмото е подписано от различни представители на различни партии в ЕП е показателно, че тук става въпрос за принципи, за морал.

"Разбира се, лоялността е важна, но тя не може да бъде осигурявана по този начин чрез финансови задължения", категоричен бе Филип Качмарек.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати