Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Август 18
Начало arrow Политика arrow Националистическа "лоялност"

Националистическа "лоялност"

  Print E-mail
2013-12-20 10:30:14
източник: dnes.bg

Бивши и настоящи депутати от "Атака" влязоха в остър спор за писмото на евродепутати, които питат българската прокуратура: Разследван ли е Волен Сидеров заради информациите, че през 2009-а година е карал своите кандидат-депутати да подписват документи, с които стават финансови заложници за 150 хил. евро, в случай че напуснат "Атака".

Пред Нова тв бившият депутат на Волен Сидеров Кирил Гумнеров обясни, че е подписал декларация за лоялност, след което първият лист от трите страници е бил подменен.

Според него това било доказано с документи, които прокуратурата е разгледала.

 

Гумнеров се върна години назад и обяви, че в последния ден, преди регистрацията на депутатските листи през 2009 г., са били извикани в централата на националистите, за да подпишат въпросните документи.

"Влизаме вътре и на нас ни се дават едни листи, на които пише Декларация за лоялност. Там обаче нямаше никакви суми, поне това, което аз подписах. След това се оказа в прокуратурата изведнъж, че ние имаме нотариална заверка, че дължим по 150 хиляди евро", каза той.

"Такива договори не са подписвани и това е абсолютна клевета", контрира го настоящата депутатка от "Атака" Миглена Александрова.

"Прокуратурата извърши две проверки, няма извършено престъпление. Няма и доказателства за такова нещо", категорична бе националистката.

"Защитавате един лидер, който се опитва да контролира депутатите си чрез офшорни компании", контрира я Гумнеров.

"Какви глупости говорите! Ти колко пари взимаше на месец от ГЕРБ, признай си, колко пари взимаше на месец?", опонира му Александрова.

"Вие само за пари говорите в "Атака", отговори й Гумнеров.

На свой ред евродепутатът Филип Качмарек обяви в телефонно интервю, че е било много важно този въпрос да бъде поставен с писмото им пред европейските институции.

"Смятам, че е неприемливо да искаш от кандидатите за европарламент да се подпишат под гаранции за заем като начин да осигуриш лоялността им. Смятам, че ЕК трябва да направи нещо, за да предотврати подобни практики", настоя той.

Качмарек, който е евродепутат от ЕНП призна, че не очаква да има законодателна промяна, свързана с този случай, но се надява, че еврокомисията ще декларира, че това е неприемливо.

По думите му това, че писмото е подписано от различни представители на различни партии в ЕП е показателно, че тук става въпрос за принципи, за морал.

"Разбира се, лоялността е важна, но тя не може да бъде осигурявана по този начин чрез финансови задължения", категоричен бе Филип Качмарек.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?