26 Април 2024 г. Петък

Второ решение на КС: Пеевски остава депутат

2013-12-20 00:11:59

Делян Пеевски остава депутат, реши Конституционният съд с второ свое решение.

За да бъде предсрочно прекратено пълномощие на народен представител, е необходимо той да е подал оставка или срещу него да има влязла в сила присъда, с която той да влиза в затвора. Това става ясно от решение на КС, взето вчера, но публикувано днес на сайта на съда.

Според КС фактът, че Пеевски е избран и е положил клетва като председател на ДАНС, не го освобождава автоматично като депутат.

"Когато Народното събрание избере народен представител за ръководител на институция, определена със закон, и той изрази пред него волята си да заеме другата служба, народният представител трябва да подаде оставка пред Народното събрание и то е длъжно да я приеме, за да преустанови състоянието на несъвместимост", се казва в решението на КС.

Петима съдии са подписали с особено мнение решението. Това са Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Кети Маркова и Георги Ангелов.

Делото беше образувано по искане на 93-ма народни представители от БСП и ДПС, които поискаха тълкуване на текст от Конституцията, който касае прекратяване на пълномощията на депутатите.

Решението на съда, което е взето със 7 на 5 гласа, е второ поред, след като КС бе сезиран преди няколко месеца и дори покани Пеевски за изслушване.

КС беше сезиран с две отделни искания за тълкувателно решение по казуса. Първи това направиха от ДПС и БСП, а след това и президентът.

 

Според КС споровете за несъвместимост се решават поотделно и нямат отношение към задължението на парламента да гласува оставка на Пеевски.

Предстои КС да се произнесе и дали НС може да отмени решението си за избора на Пеевски за председател на ДАНС, без да посочи съответните мотиви.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати