26 Април 2024 г. Петък

Нямало лична битка Кунева-Нейнски

2013-12-19 13:18:01

Претенции от страна на "Синьо единство" за реденото на листите за престоящите избори за евродепутати са били основна причина партията да се раздели с Реформаторския блок. 

„Станало е ясно, че са поставени претенции за евролистите, които Реформаторският блок не е искал да изпълни“, заяви Мартин Димитров, който вчера заедно с председателя на сдружение Национален съюз "Единство" се отцепи от партията и подписа споразумение за сътрудничество с ДСБ, което им дава възможност да участват в гражданската квота на Реформаторския блок. 

„Заради такова нещо не е честно да се постъпи по този начин спрямо измъчения десен избирател“, коментира той пред TV7. 

Според Димитров обаче листите не са подредени и на този етап не може да се говори за персонална битка между лидера на Движение България на гражданите Меглена Кунева и Надежда Нейнски от „Синьо единство“, която е сред хората, водили преговорите.

Мартин Димитров обясни, че всъщност сега ситуацията е същата като през март, когато не беше подписано споразумение и нямаше синя коалиция на изборите.

Той обясни, че в момента се водят тежки преговори, за да се сформира една широка дясна коалиция, която е нужна на сините избиратели в България.
 
Може би целенасочено се търси в момента тежък удар върху Реформаторския блок, предположи Димитров, изхождайки от опита си в миналото.

Има много важни външни фактори, които искат да го няма Реформаторския блок, посочи още той и изрази тезата, че ако сините бяха в парламента, България в момента нямаше да е същата. 

Според него Реформаторският блок е алтернатива и на ГЕРБ и то за избирателите, които няма за кого да гласуват. 
 
Два теста за съвместимост са били проведени в Реформаторския блок –  за общите мерки в областта на икономиката и тези в областта на правосъдието. С това Димитров обясни влизането на сините в коалиция с движението на Меглена Кунева.
 
"Фактът, че имаме общи мерки и общи политики, означава, че тези партии могат да работят заедно", смята екслидерът на сините.
 
Рейтингът на блока ще расте, докато рейтингът на съставляващите го партии няма да расте, прогнозира още Димитров. Той е убеден, че пътят на десните минава през обединението и ситуацията е такава, че те нямат политическо бъдеще разединени.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати