29 Март 2024 г. Петък

Гражданска умора от протестите? Силно преувеличено!

2013-12-19 13:06:06
Тезите за „гражданска умора” от протестите са силно преувеличени, коментираха от "Екзакта Рисърч Груп", най-новата социологическа агенция, основана от Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ. 

55% от българите одобряват протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Зад протестите застават най-често млади, образовани и заможни хора, както и такива живеещи в големите градове и в столицата. 
Това показват данните на национално проучване, проведено в периода 5 - 13 декември сред 1000 пълнолетни български граждани по поръчка на „Фокус”. 

Данните за протестния потенциал показват мобилизация и висока степен на готовност за изразяване награжданска позиция, коментират социолозите. 

Контрапротестите в защита на правителството са подкрепяни от 29% от българите, предимно възрастни и бедни хора, както и жители на селата. Около и над 80% от избирателите на БСП и на ДПС подкрепят контрапротестите.
Протестите срещу президента Росен Плевнелиев са неприемливи за 66% от българите, а 34% ги подкрепят. Срещу президента застават предимно хора, живеещи в малки градове и села, както и политически изкушени избиратели, симпатизиращи на „Атака“, на БСП, на ДПС и на „България без цензура”.

Студентските протести като цяло са подкрепяни от 60% от българите - предимно млади, образовани и живеещи в градовете.

Синдикалните протести, организирани от КНСБ, получават подкрепата на 56% от българите. Такава позиция изразяват предимно хората на възраст между 40 и 50 години, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.

Действията на полицията по време на протестите в София са тема, по която вече има изградено обществено мнение, отчита агенцията. 

48% от жителите на страната не одобряват действията на полицията по време на протестите в столицата. Сред жителите на София неодобряващите действията на полицията възлизат на 55%.

Поведението на полицията по време на протестите е приемливо за 30% от българите и за също толкова от столичаните, участвали в проучването.

Именно заради действията на полицията по време на протестите напоследък е налице спад на доверието към работата на МВР – с 13 пункта за последните четири месеца, отчита агенцията. Сега полицията е одобрявана от 34%, а неодобрението към нея е значително по-висок дял – 52%.

40% от българите отиват дори по-надалеч - според тях у нас може да се говори за полицейщина. Така мислят преди всичко хора на възраст от 30 до 50 години, със стандарт на живот над средния и жители на столицата. 
Близо 70% от хората, които не одобряват действията на полицията по време на протестите, твърдят, че у нас има полицейщина.

36% от участвалите в изследването, предимно хора на възраст над 50 години, не смятат, че у нас има полицейщина.

Според 26% от българите напоследък у нас може да се говори за политически репресии. Най-често като обект на такива репресии хората привиждат няколко съвкупни образа - на опозицията, на протестиращите срещу кабинета, на българските студенти, на държавната администрация и на журналистите. Посочени са и конкретни имена на политици, сред които Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и др.

Въпреки яростното политическо противопоставяне от последните месеци три пъти повече са българите, които вярват, че делителната ос „бедни - богати”

Това означава, че политическото противопоставяне не способства за доближаване на политиците до реалния живот на техните избиратели. 

Бедността не може да бъде овладяна с един контрамитинг, нито богатството да бъде олицетворено от един друг вид протест, твърдят анализаторите. Националистически и популистки ориентирани формации биха могли да извличат дивиденти от подобна ситуация, предупреждават социолозите. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати