20 Април 2024 г. Събота

Стойнев оправда влагането на 191 млн. лв. в "Южен поток" с нуждата от задействане на проекта

2013-12-19 12:20:56
Трябва да има конкретни действия, ако искаме този проект да се реализира, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в отговор на въпрос дали е увеличен със 191 млн. лв. капиталът на компанията "Южен поток - България".

По думите на министъра три години и половина се е говорило само на думи как нещо се прави по проекта. В крайна сметка нищо не се направи. Шестте месеца, откакто съм на този пост, имаме конкретни реални действия, отбеляза Стойнев, цитиран от БТА.

Според него, за да се постигне нещо, трябва да се действа. Не може да стоиш на бюрото си и да смяташ, че нещо ще се случи, продължи министърът.

От думите му не става известно защо проектът беше дълго рекламиран от правителството с този аргумент, че няма да струва и стотинка държавни пари.

За увеличението на капитала на компанията се разбра от поканата за провеждане на общото събрание на дружеството (решенията от общото събрание все още не са публични, но срокът за внасяне е 16 декември), съобщи "Капитал daily". Още толкова пари трябва да предостави и "Газпром". Посоченият мотив е - за да финансира "втората част от инвестиционната програма на дружеството през 2013 г.". С това увеличение капиталът на дружеството вече ще стане почти 400 млн. лв.

По неофициална информация на "Капитал Daily" между правителството и "Газпром" има договорка парите, вкарани в проектната компания, да се използват за възлагане на поръчки за такава сума, че в бюджета от данъци още тази година да влязат около 70 - 80 млн. лв., и така правителството да се похвали с нови приходи.

Строителството трябваше да започне този месец, но конкурсът за изпълнител беше замразен. Причината е, че някои от кандидатите за изпълнител се оплакаха от твърде късия срок – едва две седмици, който им беше даден за подаване на оферти. Но тъй като няма избран строител, не е ясно как проектната компания може да изхарчи толкова пари и защо те се вкарват в капитала, след като няма за какво да бъдат използвани.

По-рано в парламента представители на ГЕРБ обявиха, чеБългария поема голям риск като финансира "Южен поток" със собствени средства.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати