Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Април 6
Начало arrow Разни arrow Придружител, пробация, промили. Внимание, млад шофьор!

Придружител, пробация, промили. Внимание, млад шофьор!

  Print E-mail
2013-12-18 19:30:28
източник: dnes.bg

Нов режим за младите и неопитни шофьори, който да залегне в Закона за движение по пътищата, прогнозираха Георги Янакиев от Съюза на българските автомобилисти и депутатът от БСП Георги Свиленски, който е зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт.

Специалистите от бранша предлагат да има 3 модула на обучение за младите шофьори, по подобие на австрийските.

Обмисля се вариант, при който в продължение на 2 години да се следи поведението им на пътя, а през първите 6 месеца неопитните водачи да карат и с придружител.

За младите водачи ще има и специално изискване за съдържанието на алкохол в кръвта. Ако за водачите то е 0.5, то за тях ще е 0.1.

Ако те хванат с алкохол зад волана, това означава, че оставаш без книжка и пробационният период се удължава и трябва да минеш нов спецкурс на обучение, за да си я върнеш отново.

Какво можем да откраднем от европейския опит по отношение на младите водачи?

"В Австрия ги обучаваме по време на първата година след взимането на книжката. Минават курсове, свързани със специфични елементи от шофирането, показваме им типични инциденти. Учим ги да избягват трудни ситуации, вместо да стават част от тях", обясни пред bTV специалистът психолог в обучението на шофьори, австриецът Михаел Гача.

По думите му по време на първия модул на обучението инструкторите проверяват уменията на водача, поправят грешките, които е допускал през първия месец.

"През втория ги обучаваме на полигон и дискутираме психологически въпроси в група, показваме им границите на техните възможности и възможностите на колата. Акцентираме върху психологичните въпроси, свързани с поведението на водачите, например това е голямото самочувствие на водача, че може да се справя с всичко. Също така ги учим да шофират икономично, което означава и безопасно", разказа още австриецът.

Третият модел - когато младите водачи имат вече всички разрешения, за тях започва 2-годишен пробационен период. В този период изискванията към тях са по-строги, отколкото към по опитните им колеги, поясни Гача.

Оказва се че и в Австрия, както и у нас, най големият проблем на младите водачи е свръхсамочувствието, твърдят от МВР и посочват мрачната статистика - над 70% от загиналите в катастрофи в България са на възраст до 24 г.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Разни
  Новини Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животински произход, ...
  Новини Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, ...
  Новини "В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, бивш съдия в ...
  Новини Във връзка с имотните скандали в ГЕРБ, с постове се разделиха Цецка Цачева и Цветанов Цветанов, а психологът Росен Йорданов коментира пред БТВ своя анализ на ...
  Новини Пътешественик и художник, Светлана Казина се мести да живее в планината Алтай преди около 20 години, в малка къща без течаща вода и често без ток.Тя обича живота и го живее ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?