20 Април 2024 г. Събота

Мартин Димитров напусна "Синьо единство"

2013-12-18 19:27:41
Мартин Димитров и Петър Славов са подали молби за напускане на "Синьо единство", потвърди пред "Дневник" председателят на партията Христо Панчугов.

След като "Синьо единство" не подкрепи в понеделник споразумението за Реформаторския блок, което останалите пет партии в блока се очаква да подпишат в четвъртък, днес Димитров и Славов подписаха споразумение за сътрудничество с ДСБ от името на национален съюз "Единство". С документа ДСБ се задължава да осигури "гражданска квота" за съюза.

Петър Славов е председател на неправителствената организация "Национален съюз "Единство", а Мартин Димитров - негов основател в края на 2012 г. заедно с Надежда Нейнски и тогавашните депутати от СДС Ваньо Шарков и Димо Гяуров. Преди предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. те регистрираха и партията "Синьо единство", която след неуспешни преговори за коалиция с ДСБ не регистрира кандидатски листи.

Молби за напускане на "Синьо единство" са подали още Гергана Николова и Александра Боджова. Двете са в ръководството и на партията, и на съюза и са подкрепили Петър Славов за споразумението.

По-рано днес Славов каза, че е поискал оставката на екипа, ръководил преговорите на "Синьо единство" за коалиционното споразумение на Реформаторския блок - Христо Панчугов, Маргарита Бойчева и Димитър Иванов. Причината била, че те за втори път провалят коалиционни преговори, след като преди предсрочния вот през май не са успели да се споразумеят с ДСБ.

Славов каза, че освен от Николова и Боджова е получил подкрепа и от Емил Йорданов, също заместник-председател на партията. Панчугов отрече информацията и обясни, че Йорданов не е подал молба за напускане.

Решението на Мартин Димитров да се отдели от партията, но да остане в Реформаторския блок, Ваньо Шарков коментира като "лично" и посочи, че не е виждал Димитров да участва в преговорите за блока. Христо Панчугов заяви, че е разочарован и смята, че той се ръководи от личен интерес. Според Панчугов днешното споразумение е нелегитимно, тъй като ръководството на съюз "Единство", на което той също е член, въобще не е било уведомено.

Пред "Дневник" Мартин Димитров заяви, че става дума не за личен интерес, а за обединението на десните партии.

В събота ще се събере националното представителство на "Синьо единство", за да обсъди споразумението за Реформаторския блок, което другите пет партии в блока се очаква да подпишат в четвъртък. "Вратата на блока е отворена за всички, които споделят принципите му", каза на пресконференция днес председателят на ДСБ Радан Кънев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати