Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Август 12
Начало arrow Политика arrow ДПС и "Атака" гласуваха против поправката за храмовете - културни паметници

ДПС и "Атака" гласуваха против поправката за храмовете - културни паметници

  Print E-mail
2013-12-18 19:26:40
източник: dnevnik.bg

ДПС и "Атака" - всяка със своите аргументи, гласуваха "против" предложената от БСП поправка в закона за вероизповеданията, която според вносителите стопира претенциите на религиозните общности за възстановяване на собственост на имоти, културни паметници държавна или общинска собственост.

ГЕРБ бяха "въздържал се" и така със 7 гласа "за" на БСП, 5 "против" и 5 "въздържал се" водещата комисия по вероизповеданията отхвърли на първо четене проектопромяната. В същото време на отделно заседание комисията по културата и медиите я прие на първо четене с 16 гласа "за" (ГЕРБ, БСП и "Атака") и 3 "против" от ДПС.

Промените, внесени от зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов, шефа на комисията вероизповеданията Пламен Славов и Татяна Буруджиева, предвиждат при възстановяването на собствеността на вероизповеданията върху одържавени, отчуждени, конфискувани или незаконно отнети имоти да се направят изключения за "музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост".

Според зам.-председателя на "Атака" Павел Шопов предложеното изменение е мимикрия и целта е с нея да се прокарат и стопираните спорни промени, внесени през юли от Михаил Миков, с които пък се улеснява възстановяването на собствеността на религиозните общности за храмове, в които се осъществява религиозна дейност. Шопов също беше сред вносителите на този закон, но след обществените реакции срещу посещението на турския вицепремиер Бекир Боздаг оттегли подписа си.

Според Шопов не става въпрос само за храмовете - културни паметници, но и за хиляди декари гори, земи и градски имоти, към които Главното мюфтийство има претенции. Той обяви, че ще гласува "против" поправката, за да не даде зелена светлина и промените, предложени от Миков, макар самият Шопов да признава, че подкрепя желанието на Българската православна църква да стане собственик на храмове като Боянската църква, църквите в Несебър и Арбанаси и т.н.

В началото на декември главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов каза пред "Дневник", че мюсюлманското вероизповедание се е възползвало от възможността за възстановяване на собственост и е завело 26 дела за 29 имота, от които 8 са джамии и всичките са паметници на културата.

Зам.-председателят на комисията по вероизповеданията Хюсеин Хафъзов се закани, ако поправката на БСП бъде приета от парламента, да сезират Конституционния съд и се позова на "водещи юристи"или в Одрин". Хафъзов реагира изненадващо остро и обяви, че ще прати в Иран всеки, който "дръзне да го гони в Турция"Дръжте се прилично, проявете култура, намирате се в комисията по култура, дръжте се на нивото на първите 7 години"Намирам се в Одрин".

В комисията по културата и медиите Станислав Станилов от "Атака" подкрепи поправката, която по думите му не е най-добрата, но е приемлива.

Зам.-директорът Националния археологически институт с музей проф. Бони Петрунова коментира, че ако промяната, лансирана от БСП, не бъде приета, България би нарушила европейска конвенция за опазване на културното наследство не само национално, но и европейско. Тя добави, че проучва джамии от 30 години и е убедена от професионалния си стаж, без политически пристрастия, че оцелялото културно наследство е благодарение на държавата.

Министерството на културата пък не представи становище по законопроекта, заради кратките срокове, в които то е изискано. На заседанията на двете комисии не присъстваха и представители на религиозните общности. До момента само Светият синод реагира срещу промяната на депутатите от БСП.

Двете комисии решиха още да се създаде работна група за подготовка на нови поправки в закона за вероизповеданията, които да изгладят спорните въпроси и да се търси консенсус между партиите и вероизповеданията. Това обаче не спира обсъждането в пленарната зала на тази промяна, както и на поправките от юли. Председателят на комисията по вероизповедания Пламен Славов обаче не се ангажира кога биха се обсъждали промените от парламента.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини И аз искам оставката на Радев (президентът Румен Радев - б.р). Това заяви премиерът Бойко Борисов докато разглеждаше пораженията от пожари край Лесово, до границата ни с Турция и ...
  Новини Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управление на държавата до завършването на мандата й. Новината съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседание ...
  Новини Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска три оставки, съобщават от пресцентъра на партията.Това са оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на ...
  Новини Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свиква Съвет на управляващата коалиция заради протестите и в търсене на план за консолидиране на институциите у нас. По време на срещата ГЕРБ и Обединените ...
  Новини Шест въпроса като непряк отговор към прокуратурата зададе главният секретар на президентството Димитър Стоянов, съобщи БНТ.Единият от тях е "В какво точно се състои подкрепата на президента ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?