Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Януари 23
Начало arrow Политика arrow ДПС и "Атака" гласуваха против поправката за храмовете - културни паметници

ДПС и "Атака" гласуваха против поправката за храмовете - културни паметници

  Print E-mail
2013-12-18 19:26:40
източник: dnevnik.bg

ДПС и "Атака" - всяка със своите аргументи, гласуваха "против" предложената от БСП поправка в закона за вероизповеданията, която според вносителите стопира претенциите на религиозните общности за възстановяване на собственост на имоти, културни паметници държавна или общинска собственост.

ГЕРБ бяха "въздържал се" и така със 7 гласа "за" на БСП, 5 "против" и 5 "въздържал се" водещата комисия по вероизповеданията отхвърли на първо четене проектопромяната. В същото време на отделно заседание комисията по културата и медиите я прие на първо четене с 16 гласа "за" (ГЕРБ, БСП и "Атака") и 3 "против" от ДПС.

Промените, внесени от зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов, шефа на комисията вероизповеданията Пламен Славов и Татяна Буруджиева, предвиждат при възстановяването на собствеността на вероизповеданията върху одържавени, отчуждени, конфискувани или незаконно отнети имоти да се направят изключения за "музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост".

Според зам.-председателя на "Атака" Павел Шопов предложеното изменение е мимикрия и целта е с нея да се прокарат и стопираните спорни промени, внесени през юли от Михаил Миков, с които пък се улеснява възстановяването на собствеността на религиозните общности за храмове, в които се осъществява религиозна дейност. Шопов също беше сред вносителите на този закон, но след обществените реакции срещу посещението на турския вицепремиер Бекир Боздаг оттегли подписа си.

Според Шопов не става въпрос само за храмовете - културни паметници, но и за хиляди декари гори, земи и градски имоти, към които Главното мюфтийство има претенции. Той обяви, че ще гласува "против" поправката, за да не даде зелена светлина и промените, предложени от Миков, макар самият Шопов да признава, че подкрепя желанието на Българската православна църква да стане собственик на храмове като Боянската църква, църквите в Несебър и Арбанаси и т.н.

В началото на декември главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов каза пред "Дневник", че мюсюлманското вероизповедание се е възползвало от възможността за възстановяване на собственост и е завело 26 дела за 29 имота, от които 8 са джамии и всичките са паметници на културата.

Зам.-председателят на комисията по вероизповеданията Хюсеин Хафъзов се закани, ако поправката на БСП бъде приета от парламента, да сезират Конституционния съд и се позова на "водещи юристи"или в Одрин". Хафъзов реагира изненадващо остро и обяви, че ще прати в Иран всеки, който "дръзне да го гони в Турция"Дръжте се прилично, проявете култура, намирате се в комисията по култура, дръжте се на нивото на първите 7 години"Намирам се в Одрин".

В комисията по културата и медиите Станислав Станилов от "Атака" подкрепи поправката, която по думите му не е най-добрата, но е приемлива.

Зам.-директорът Националния археологически институт с музей проф. Бони Петрунова коментира, че ако промяната, лансирана от БСП, не бъде приета, България би нарушила европейска конвенция за опазване на културното наследство не само национално, но и европейско. Тя добави, че проучва джамии от 30 години и е убедена от професионалния си стаж, без политически пристрастия, че оцелялото културно наследство е благодарение на държавата.

Министерството на културата пък не представи становище по законопроекта, заради кратките срокове, в които то е изискано. На заседанията на двете комисии не присъстваха и представители на религиозните общности. До момента само Светият синод реагира срещу промяната на депутатите от БСП.

Двете комисии решиха още да се създаде работна група за подготовка на нови поправки в закона за вероизповеданията, които да изгладят спорните въпроси и да се търси консенсус между партиите и вероизповеданията. Това обаче не спира обсъждането в пленарната зала на тази промяна, както и на поправките от юли. Председателят на комисията по вероизповедания Пламен Славов обаче не се ангажира кога биха се обсъждали промените от парламента.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Водата е изключително ценен ресурс, трябва с грижа и внимателно да я потребяваме. Това каза в ефира на Нова телевизия депутатът от ГЕРБ и бивш министър на околната среда и водите Ивелина ...
  Новини "Тази политика, която води правителството, продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци".Тази критика отправи президентът Румен Радев по време на предаването ...
  Новини Властта вдига минималната пенсия, а първият ден от болничните няма да се плаща.Това стана ясно на брифинг след коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти. Смятаме, че чрез диалог можем ...
  Новини Лидерът на НФСБ Валери Симеонов окончателно е скъсал отношения с доскорошния си партньор Волен Сидеров.Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия. Той не ...
  Новини И Фандъкова, и Манолова съзнават, че който посегне към лошото ще загуби. Затова и двете до момента играят позитивно. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев в първия ден на предизборната ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?