27 Април 2024 г. Събота

Арести на хора на Ердоган разтърсиха турския елит

2013-12-18 09:57:45

Баръш Гюлер, син на вътрешния министър, е сред задържаните.

 

"Това е предупреждение от Гюлен срещу Ердоган да не се кандидатира за президент. Събитията в Турция са доста сериозно разместване на пластовете. Започва безпощадна битка между движението на Гюлен и поддръжниците на премиера."

Така коментира Тимъти Аш от лондонската "Стандард бенк груп" акцията с арести, започнала тази сутрин в Истанбул. По неофициални данни вечерта задържаните наближават 50. Арестувани са известни бизнесмени, като част от разследване на корупция, свързана с обществени поръчки, а трима оттях са синове на министри, включително на вътрешните работи.

Много от коментарите за случващото се свързват събитията с навлизане във фазата на директно противопоставяне на хората около министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган с последователите на движението на живеещият в самоизгнание в САЩ Фетуллах Гюлен. Мрежата на Гюлен разполага с влиятелни постове в институции като полиция, тайни служби и правосъдие. 

"Това е много дързък ход от страна на движението, такъв, който не може да се пренебрегне. Това е битка да се свие властта на другия", коментира Ахмет Шик, журналист, който беше задържан за повече от година заради книгата си за живота и влиянието на Гюлен.

"Уолстрийт джърнъл" обяснява, че арестите са разтърсили политическия и икономическия елит на Турция, а ефектът се е усетил и на борсата. "Това е конфронтация в началото на дълъг цикъл от избори в Турция, започващ с мартенското гласуване за местна власт, президентския вот през август и избора за парламент през 2015г." коментира Волфганго Пиколи, анализатор в Лондон на "Тенео интелиджънс". 

Според съобщения в пресата разследванията са в три основни посоки. Проверка на твърденията за нагласени търгове за обществени поръчки в строителството, нарушаване на регулацията на статута на терени, свързани с археологическото наследство на Истанбул, и контрабанда на злато.

Задържаните са Баръш Гюлер, Салих Каан Чаглаян и Абдула Огюз Байрактар. Те са синове на министрите на вътрешните работи Муамер Гюлер, на икономиката Зафер Чаглаян и на околната среда Ердоган Байрактар. И тримата министри внезапно отмениха всичките си ангажименти за деня.

Полицията е претърсила централата на управляваната от държавата "Халкбанк" (Halkbank) в столицата Анкара и е задържала ръководителя й Сюлейман Аслан, съобщиха източници на агенцията от държавната администрация и банковия сектор. Акциите на банката поевтиняха на борсата с над 8%. "Халкбанк" е една от банките, движещи плащанията за енергийните сделки с Иран и в понеделник иранският посланик Али Реза Бикдели каза, че тя ще остане ключова за търговските отношения между двете страни. Но за деветте месеца на 2013г. турският износ, две трети от който са злато и ценни метали, се срина на 3.4 млрд. долара (при почти 10 млрд. година по-рано) заради международните санкции срещу Иран, забраняващи използване на злато като разплащане за петролни доставки.

Полицията е претърсила и офисите на "Агаоглу груп", собственост на строителния магнат и милиардер Али Агаоглу, е казал пред Reuters изпълнителният директор на компанията Хасан Рахвали. "Говорим за широкомащабно разследване. То не е фокусирано върху Али Агаоглу", казва Рахвали. "То е свързано с обвиненията в корупция срещу някои представители на властта. Те претърсиха компанията в ранните часове на тази сутрин, но така и не намериха доказателства за извършено престъпление", допълва той. Според изпълнителния директор полицията е поискала от Али Агаоглу да дойде и да направи изявление като част от разследването. 

В разследването е обхваната и TOKI - станалата благодарение на Ердоган изключително мощна държавна компания за жилищно строителство, която е подчинена директно на кабинета на министър-председателя. Акциите на нейното поделение за имоти EKGYO се обезцениха във вторник с 12%.

Обект на третото разследване е бил кметът на истанбулския квартал "Фатих".

В понеделник депутатът от АПК и бивш футболист Хакан Шукур напусна партията на Ердоган в знак на протест срещу враждата на Ердоган с Гюлен. Самият Шукур е поддръжник на Фетхуллах Гюлен и движението му "Хизмет". Той заяви, че е лично обиден от "враждебните мерки" срещу движението. "Над 20 години познавам и обичам "Хизмет", каза Шукур в изявление. "Да третираш тези хора, които са подкрепяли правителството във всяко отношение, като врагове е неблагодарно", казва бившият футболист на "Галатасарай", "Интер" и "Блекбърн". Reuters коментира, че напускането на Шукур е най-ярката илюстрация на конфликта между Ердоган и Гюлен. 

"Това ще предизвика повече от политическа нестабилност, вълни от несигурност и гъста мъгла плъзват над Турция... Единството в партията на Ердоган е разбито. Целият мит, който захранваше консервативното движение, се изпари", коментира Атила Йезълада, базиран в Истанбул анализатор за "Глоубъл сорс партнърс".

Турските медии съобщават, че един от участващите в операцията прокурори е Зекерия Йоз, който е водещ в мащабното дело за държавен заговор "Ергеникон", подкрепяно от хората на Гюлен. Но Хюсеин Гюлердже, анализатор във всекидневника "Заман" и известен симпатизант на гюленистите, заяви, че разследването не е инспирирано от движението, а е "държавна операция". "Има опити да се отклони вниманието към движението "Хизмет". "Как така хора, за които се твърди, че са прочистени от правосъдието и полицията, са извършили едва ли не най-голямата операция в историята на страната?"Никой, вътре или извън Турция, не може да залаг акапани в моята страна. Турция не е страна, където може да се правят подобни операции... Това не е бананова република или третокласна племенна държава."

Пред "Файненшъл таймс" финансовият анализатор Юлас Акънчълар коментира, че случващото се е по-скоро ограничено като битка вътре в управляващата партия и в крайна сметка двете фракции ще се споразумеят. "Ако сте нерелигиозен, единствено ви остава да си вземете пуканки, да се облегнете и да се наслаждавате на шоуто. Хората не са в паника, макар инвеститорите да са изнервени. Повечето хора не знаеха, че гюленистите са толкова силни."

Според Волфганго Пиколи от "Тенео интелиджънс" враждебността между Ердоган и подкрепялият го близо 10 години Гюлен "плъзва и към деловите среди и има потенциал да влоши бизнес климата в страната."

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати