8 Май 2024 г. Сряда

Путин заля Украйна с евтин газ и милиарди долари заем

2013-12-18 09:54:06
Русия и Украйна подписаха във вторник серия споразумения, които на практика заливат украинската икономика с евтин природен газ и милиарди долари кредит, от които страната отчаяно се нуждае, за да избегне спиране на плащания по външния си дълг.

Руският президент Владимир Путин съобщи новината, като изтъкна, че това е помощ за преминаване на Украйна през трудните времена и че с госта си - украинският президент Виктор Янукович, не са обсъждали нищо по евентуално присъединяване на страната към Митническия съюз Русия-Беларус-Казахстан.

С 33% по-евтин газ

Ключовата сделка е между "Газпром" и украинската "Нафтогаз" - според анекс към споразумението от 2009г. руският газ за Украйна вече ще струва 268 долара за 1000 куб. м. при 406 долара в момента. Новата цена влиза в сила от 1 януари, съобщи пред Reuters украинският министър на енергетиката Едуард Ставицки. "Ще продължим да работим за допълнително понижаване на цената", добави той.

Така най-после парламентът в Киев ще може да одобри в четвъртък и бюджета на страната за 2014г., тъй като балансирането му пряко зависи от цената на природния газ, която договори с Москва.

Освен това Русия ще инвестира в украински държавни облигации 15 милиарда долара - приблизително толкова, колкото Москва влага в инфраструктурни проекти у дома. 

Европейският съюз бе предвидил по линия на асоциирането около 600 милиона евро техническа помощ, което властите в Киев определеха като "унизителна подигравка" на фона на очакваните от тях загуби за украинската икономика.

Догодина Украйна ще е изправена пред плащания в чужбина в размер на около 17 млрд. долара - приблизително толкова, колкото е валутният резерв на централната банка в момента, посочва "Ройтерс".

"Искам да привлека вниманието ви към факта, че това не е обвързано с никакви условия. Искам да ви успокоя - днес изобщо не сме дискутирали приемане на Украйна в Митническия съюз", каза днес Путин.

След разговорите на държавните делегации в Москва президентът на Русия Владимир Путинсъобщи, че намаляването на цената на природния газ с около една трета е временна мярка, но не даде повече подробности.

Милиардите за купуване на украински държавен дълг ще дойдат от специалния руски Фонд за националното благосъстояние (ФНБ), събиращ част от приходите от износа на енергийни суровини с цел да действа като буфер при кризи за руската икономика.

"Имайки предвид проблемите в украинската икономика, свързани, както смятам, в значителна степен със световната финансова и икономическа криза, с цел подкрепа на бюджета на Украйна правителството на Руската федерация взе решение да вложи в ценни книжа на украинското правителство част от своите резерви от Фонда за национално благосъстояние в размер на 15 милиарда американски долара", каза Путин.

Очакванията преди срещата бяха за понижаване цената на природния газ с 10-15 процента и за предоставяне на 3-5 милиарда долара руски кредит веднага.

По думите на министъра на финансите на Русия Антон Силуанов споменатите от президента Путин 15 млрд. долара са предвидени за купуване на украински държавни еврообликации през 2013г. и 2014г. Това на практика потвърждава, че Москва ще инжектира милиарди долари в Украйна още до края на тази година.


Рестартиране на рафинерията в Одеса

Малко по-рано "Ройтерс" съобщи, че Русия се е съгласила да поднови доставките на петрол за рафинерията в Одеса, която от три години стоеше без суровина. Според агенцията това е знак з аготовността на Москва да възнагради президента Виктор Янукович за това, че не подписа споразумение за търговско и политическо асоцииране на Украйна с ЕС.

Рафинерията с капацитет от 70 000 барела дневно беше собственост на руската "Лукойл", но спря работа през октомври 2010г. зарази слабите финансови резултати. През октомври 2013г. инсталациите бяха рестартирани, след като предприятието бе купено от украинската индустриална група VETEK, близка до обкръжението на Янукович.

Търговци на петрол споделят пред "Ройтерс", че за първото тримесечие на 2014г. са подготвени документи за доставката в Одеса на 750 000 тона петрол на стойност около 600 милиона долара.


Интерес към отбранителната промишленост на Украйна

Друго споразумение, подписано във вторник в Москва, е за държавна подкрепа за подновяване на произвоство на украински самолети Ан-124, активизиране на сътрудничеството в корабостроенето и съвместни действия за организиране преминаването на транспортни кораби през Керченския пролив.

Освен това Русия е заявила, че се интересува от съживяване на сътрудничеството с украинския военно-промишлен комплекс. Мощностите на Украйна може да бъдат използвани за руските въоръжени сили, включително за ремонтни дейности - министерствата на отбраната на двете страни вече са подготвили конкретни предложения в този смисъл, каза Путин. Двете страни могат плътно да взаимодействат и на международната арена, разширявайки координацията на позициите си по актуални глобални проблеми, на първо място за регионалната сигерност, ключов фактор от който е базираният в украинския град Севастопол Черноморски флот на Русия, допълни той.  

В сферата на земеделието има намерение Русия, Украйна и Казахстан да координират действията си на световния пазар на зърно, каза Путин още при откриването на заседанието на двете делегации. "В момента се формира Черноморски делови комитет с участието на трите страни, който ще позволи координирането на действията на трите водещи доставчици на световния пазар на зърно", обясни президентът.

Подарък от Дядо Мраз

Русия е заинтересована от взаимоизгодно сътрудничество с Украйна и не смята, че е възможна намесата във вътрешните работи на тази страна, заяви говорителят на Кремъл. Според Дмитрий Песков "за разлика от някои други държави, нашите представители не ходят на централни яплощад в Киев, нищо не искат - това е съвършено очевидно и Путин нееднократно е говорил за твърдия принцип на ненамесата."

Депутатът Вадим Колесниченко от управляващата в Украйна Партия на регионите нарече резултата от подписаните 14 междудържавни споразумения "реален пробив в руско-украинските отношения". По думите му те са "много важни за украинското население, защото съвпада с раздухването на антируска истерия".  "Това ще послужи като много сериозен душ. Сближаването с Русия е просто като подарък в деня на Свети Николай в Украйна. Това е почти като (подарък от) Дядо Мраз."

"Излишно е да казваме, че финансовите пазари ще реагират много позитивно, тъй като се премахва непосредствената заплаха за погасяване на зъдалженията от Украйна. Но за бъдещето си остават занчителните рискове", коментира Нийл Шийрънг, главен икономист за възникващите пазари към Capital Economics.

Лондонската консултантска компания смята, че руската помощ ще поддържа украинските плащания за около две години. Това обаче е достатъчно за президента Янукович да стигне с по-малко проблеми до редовните президентски избори през 2015г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати