26 Април 2024 г. Петък

Студентът, задържан за 72 часа: Тези, които командват полицаите, се опитват да ги настроят срещу нас

2013-12-18 09:51:47
"Хората, които командват полицаите, се опитват да пренастроят тяхната агресия срещу нас, за да има личен конфликт". Така Александър Кирицов, ранобудният студент, който беше задържан за 72 часа и обвинен, че е извадил рамо на полицай, отговори на въпроса защо е бил задържан.

"Полицаите вече два месеца ги карат да ни охраняват, стоят отвъд, дават по 300 часа месечно наряди и вече не им издържа психиката - и те са хора, искат да водят нормален начин на живот. Това е напълно нормално", допълни той в сутрешния блок на "Нова телевизия".

Студентът беше задържан приокупацията на ресторант на улица "Кракра", в който вечеряше вътрешният министър Цветлин Йовчев. Случката беше в деня, в който стотици граждани отбелязаха с протест шест месеца от първата си демонстрация с искане на оставката на кабинета "Орешарски" на 14 юни.

Тогава от МВР съобщиха, че Александър е извадил рамото на един от полицаите и той беше задържан за 72 часа. Оказа се, че обвинението срещу него не е за извадено рамо, а за удар с юмрук по лицето на полицай. Според прокурорското постановление инцидентът е станал на Цар Освободител, на паркинга, а студентът е бил арестуван на улица "Кракра".

Александър Кирицов каза, че не е удрял полицейски служител. "Блуждаят обвинения, не знам какво правят. Не съм посягал на никого, не би си го помислил".

"Аз уча адаптирана физическа активност и спорт в Националната спортна академия. Това е спорт за хора със специални нужди, така наречените хора с увреждания. Мислите ли, че ще работя с деца със специални нужди, със синдром на Даун, с церебрална парализа и откъде накъде ще тръгна да удрям полицай", каза още Александър Кирицов.

Той подчерта, че не е бит от полицаите в ареста, където беше задържан за 72 часа. По думите му обаче е имало опити за психологически натиск. "Направо бях потресен - аз съм студент, неосъждан, а ме сложиха в килия с рецидивисти, с човек, осъден за убийство."

На въпроса какво са щели да направят, ако бяха допуснати в ресторанта, където вечеряше министър Йовчев, друг от "Ранобудните студенти"Лично аз щях да го попитам дали е редно той да вечеря и да пие вино, след като пред парламента има над хиляда български граждани които къртят заграждения които са там от половин година, които вече явно не издържат на това показно игнориране, което властта им дава и да го питам дали смята той, че редно и етично да вечеря на сто метра оттам".

Голев повтори, че студентите не са имали намерение да нахлуят в ресторанта насила.  "Бяхме около 200 – 300 души, а полицията дойде по-късно. Ако искахме да влезем, щяхме да го направим… Това беше спонтанна проява, а не планирано шествие с факли и вили, както се опитват да го представят", допълни студентът.

Друг от "Ранобудните студенти" - Румен Стоев, коментира твърденията на вътрешния министър, че е време "истинските организатори", хората, които стоят зад протестите, да излязат наяве. "Това го слушаме от шест месеца. Беше ясно кой организира протеста, беше ясно кой организира окупацията... Фактът е, че ние заставаме с лицата си постоянно, не слагаме маски. Ако действията ни изглеждат по-организирани - така е, защото ние ставаме по-организирани. Защото ни омръзва да ни игнорират. Но зад нас стоим само ние", подчерта той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати