18 Април 2024 г. Четвъртък

Катастрофираме сериозно без промяна в рамковия договор, алармираха от Касата

2013-12-18 09:48:15
Ако параметрите в новия Национален рамков договор останат същите - ще катастрофираме много сериозно.
Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Надзорния съвет на НЗОК и председател на пациентската общност Иван Димитров. Tой гостува в предаването заедно с директора на Александровска болница д-р Костадин Ангелов.
Вторият обаче е оптимист относно предстоящото днес подписване на договора. Всичко в момента е в период на обсъждане, посочи той и бе категоричен, че пари за здравеопазване ще бъдат намерени.
Няма контрол върху нещата заради липса на пари в Касата, посочи Иван Димитров. Коментарът му дойде в отговор на твърденията на шефката на Здравната каса д-р Румяна Тодорова, че в определени болници се изсипват „автобуси с пациенти" и се хоспитализират без нужда, за да бъдат получени повече пари от НЗОК .„Трябва да има по-сериозен контрол във всички болници. Смятам, че това не се случва", повтори още той.
Дори като надзор, като пациентска общност, трябва да намерим механизъм за правилен контрол, посочи Димитров. Според него в момента се харчат едни пари на обществото и няма ясен контрол. „Не означава, че всички болници са такива"След като се случи такова нещо, директно няма механизъм".
Тук директорът на Александровска болница побърза да защити лечебното си заведение, като поясни, че то е било проверено със заповед на директора на столичната каса и обхватът на проверката е бил пълен. Той показа и протокола от проверката, според който болницата няма нито едно нарушение. За него твърденията на шефката на НЗОК са изненада, тъй като, по думите му, в констативния протокол, който е получен в МБАЛ „Александровска болница", няма нито едно констатирано нарушение.
Стана ясно, че през болницата тази година са преминали повече пациенти, отколкото през миналата. „Знаете, че в болницата работят 12 от националните консултанти в България", припомни д-р Костадин Ангелов.
Помолени да коментират данните, изнесени от д-р Румяна Тодорова, че има болници, в които са вкарвани кушетки и едва ли не в легло стоели по двама души, директорът на Александровска болница отсече, че е немислимо на едно легло да се падат по двама болни, но призна, че понякога се налага наистина поставянето на кушетки, но става дума за функционална подмяна на леглата. „Ставаше въпрос за тежко болен бежанец с трансплантиран бъбрек в друга държава", поясни д-р Ангелов. За чужденеца са били дадени 80 хил. лева, които няма как сега да бъдат възстановени, но и няма как да има прогнозен бюджет, за да може това да бъде предвидено.
Относно забавянето на заплати стана известно, че в Александровска болница такова категорично няма да има и персоналът там продължава да бъде на разположение 24 часа в денонощието.От Kасата ще бъдат заплатени на болницата 70% от разходите, въпреки обещаните 80%, но директорът д-р Костадин Ангелов увери, че „няма да има абсолютно никакви сътресения".
източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати