20 Април 2024 г. Събота

Коледната торба с подаръци отваря кабинетът

2013-12-18 09:22:52

Министрите влязоха в ролята на Дядо Коледа. Предпразнично правителството раздаде 23 млн. лева допълнителни средства за ведомствата, пише вестник "Стандарт".

В същото време БСП и ДПС все още спорят за парите за пенсии.

На неприсъствено заседание на правителството са разпределени повече от 23 млн. лева, стана ясно във вторник. Над половината от тази сума отива за социално слаби, съобщиха от Министерския съвет. Ведомството на труда и социалната политика получава допълнително 12 млн. лв. Те са за сметка на икономии на разходи и трансфери по републиканския бюджет. Средствата са предназначени за изплащане на дължими помощи и обезщетения по редица социални закони. Парите ще отидат за покупка на помощни средства и медицински изделия на хора с увреждания, за отпускане на целева помощ за отопление, както и за покриване на разходи за диагностика и лечение на лица без доход в болниците.

Над 9 милиона са предвидени за администрацията на правителството и областните управи. С парите те ще могат успешно да приключат започнати проекти по европейски програми, обясниха финансови експерти от Министерския съвет.

Държавното дружество "Български пощи" получава 1 млн. лв. Парите се дават за "компенсиране на несправедливата финансова тежест от извършване на универсалната пощенска услуга през 2011 г. по Закона за пощенските услуги". Средствата са спестени от двата проведени конкурса за доставка на безплатни декодери за социално слабите. Компенсацията от 1 млн. лева е нищожна на фона на необходимите 12,5 млн. лв., за които настояваха "Български пощи". След протести на служителите на "Български пощи" преди три месеца от бюджета на Министерството на транспорта на компанията допълнително бяха отпуснати още 6,5 млн. лв. спестени средства от съкратени разходи. В бюджета за тази година като компенсация на универсалната пощенска услуга пък бяха заложени едва 2 млн. лева. Така недофинансирането на "Български пощи" на практика остана около 3 млн. лева.

Друга част от средствата отиват за извънредни полети със специално предназначение за "Авиотряд 28", които не са били планирани. С част от сумата ще се покрие и вноската на България в Европейския институт за публична администрация.

На последните две заседания на кабинета в сряда и събота се очаква да бъдат отпуснати още пари. На 14 декември кабинетът обяви, че успешно е емитирал заем за 600 млн. лв., като с част от средствата ще бъде покрит дефицитът в бюджета.

Близо 6 млн. лв се очаква да бъдат отпуснати в сряда с решение на правителството по бюджета на Министерство на правосъдието. Средствата ще са нужни за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски на служителите на главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" и на Агенцията по вписванията. По закон парите на служителите трябва да бъдат изплатени до края на годината. С друга промяна в министерско постановление се дават близо 2 млн. лв. на Министерство на регионалното развитие за заплати на служителите в ДНСК и агенцията по геодезия.

Четири милиона лева ще отпусне в сряда кабинетът за разплащане на командировъчните за мисиите ни зад граница. Парите ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на външните работи. Средствата ще се използват, за да се изплатят дължимите командировъчни средства при задграничен мандат до края на 2013 г. От Министерския съвет обясняват, че недостигът на средства не позволява обезпечаването в пълен размер на основните на практика доходи на служителите в задграничните мисии. С приемането на постановлението ще се избегне възможността тези средства да се изплащат със закъснение от над 30 дни през 2014 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати