Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 25
Начало arrow България arrow Над 40 хил. държавни служители уволнени по времето на ГЕРБ

Над 40 хил. държавни служители уволнени по времето на ГЕРБ

  Print E-mail
2013-12-17 23:08:00
източник: news.bg

Развивана е мащабна дейност по освобождаване на служители.

Това обобщи след днешното заседание на Комисията за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация за периода август 2009 - март 2013 година нейният председател Таско Ерменков.

40 540 души са били освободени от държавната администрация в мандата на предишното правителство, стана ясно по време на днешното заседание.
В тези цифри не влизат данни от Министерство на финансите, където са Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт, митниците и други, призна председателят на комисията Таско Ерменков. Комисията е получила данни от Министерски съвет, останалите ведомства, 28 областни управители и 18 държавни комисии и служби.

6070 са освободените от ръководни постове в държавната администрация, посочи Ерменков. По думите му тази цифра все още не е официална, тъй като тепърва ще се изследват внимателно случаите, за да се установи колко са наистина хората, освободени по причини, които не засягат тяхната компетенция и качества.

40 000 човека за 3.5 години да не са си вършили работата означава, че половината администрация не го е правила, усъмни се Ерменков пред журналисти след края на заседанието. "Толкова много освободени от работа за такъв кратък период до момента историята на България и българската администрация не познава", категоричен бе той.

В предмета на дейност обаче не попадат минали периоди, а Ерменков призова журналистите сами да проверят стари цифри, но бе убеден в преценката си.
"Искаме да направим съответните проверки, за да не излизат спекулативни данни и ще се опитаме да установим колко от тези 40 000 са били некадърни и колко „партизирано освободени", коментира Ерменков.

Никога досега не е имало правене на кадрови предложения и вземането на кадрови решения върху бланка на политическа партия, настоя той, след като по време на заседанието запозна комисията с няколко подобни случая.
"Ако това не е партизирано кадруване, не знам какво е", попита Ерменков.

"Гербаджийската метла е засегнала над 40 000 души",обобщи от своя страна депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. Той настоя комисията да поиска информация не само колко са уволненията, но и колко са назначенията, като изрази съмнения, че може да се говори за голямо раздуване на администрацията.

Комисията прие това предложение и ще го изпълни, а за да свърши докрай своята работа, в края на заседанието гласува решение за удължаване срока на работа с още два месеца.

След края на работата на комисията, тя ще трябва да изготви анализ на грубото партизиране, за да не се повтарят подобни практики занапред.

"Като изключим бланките, едва ли ще има някакви кой знае какви новости по отношение на това, което излиза в момента като резултати. Начинът на смяна на кадрите едва ли датира само от това правителство, имало е такива и преди. Тук просто мащабите са убийствени", призна Таско Ерменков.

Има опасност от профанация на администрацията, която назначавана по партиен принцип стига до там, че не може да си върши работата, притесни се народният представител от Коалиция за България и припомни, че по една по европейските оперативни програми ще ни бъдат спрени пари, защото администрацията на предишното правителство не е обърнала внимание на забележките.

  
 
Коментари (1)
Добави коментар
  • Найденов - 2015-02-27 12:35:58
  • Господин Ерменков Вие от БСП защо мълчахте когато ДПС уволняваше само за това,че не си от тях....
 
Последни новини от категория България
Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
< Предишна новина   Следваща новина >
 

АНКЕТА

Как ви се отразява липсата на социални контакти?