24 Април 2024 г. Сряда

Над 40 хил. държавни служители уволнени по времето на ГЕРБ

2013-12-17 23:08:00

Развивана е мащабна дейност по освобождаване на служители.

Това обобщи след днешното заседание на Комисията за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация за периода август 2009 - март 2013 година нейният председател Таско Ерменков.

40 540 души са били освободени от държавната администрация в мандата на предишното правителство, стана ясно по време на днешното заседание.
В тези цифри не влизат данни от Министерство на финансите, където са Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт, митниците и други, призна председателят на комисията Таско Ерменков. Комисията е получила данни от Министерски съвет, останалите ведомства, 28 областни управители и 18 държавни комисии и служби.

6070 са освободените от ръководни постове в държавната администрация, посочи Ерменков. По думите му тази цифра все още не е официална, тъй като тепърва ще се изследват внимателно случаите, за да се установи колко са наистина хората, освободени по причини, които не засягат тяхната компетенция и качества.

40 000 човека за 3.5 години да не са си вършили работата означава, че половината администрация не го е правила, усъмни се Ерменков пред журналисти след края на заседанието. "Толкова много освободени от работа за такъв кратък период до момента историята на България и българската администрация не познава", категоричен бе той.

В предмета на дейност обаче не попадат минали периоди, а Ерменков призова журналистите сами да проверят стари цифри, но бе убеден в преценката си.
"Искаме да направим съответните проверки, за да не излизат спекулативни данни и ще се опитаме да установим колко от тези 40 000 са били некадърни и колко „партизирано освободени", коментира Ерменков.

Никога досега не е имало правене на кадрови предложения и вземането на кадрови решения върху бланка на политическа партия, настоя той, след като по време на заседанието запозна комисията с няколко подобни случая.
"Ако това не е партизирано кадруване, не знам какво е", попита Ерменков.

"Гербаджийската метла е засегнала над 40 000 души",обобщи от своя страна депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. Той настоя комисията да поиска информация не само колко са уволненията, но и колко са назначенията, като изрази съмнения, че може да се говори за голямо раздуване на администрацията.

Комисията прие това предложение и ще го изпълни, а за да свърши докрай своята работа, в края на заседанието гласува решение за удължаване срока на работа с още два месеца.

След края на работата на комисията, тя ще трябва да изготви анализ на грубото партизиране, за да не се повтарят подобни практики занапред.

"Като изключим бланките, едва ли ще има някакви кой знае какви новости по отношение на това, което излиза в момента като резултати. Начинът на смяна на кадрите едва ли датира само от това правителство, имало е такива и преди. Тук просто мащабите са убийствени", призна Таско Ерменков.

Има опасност от профанация на администрацията, която назначавана по партиен принцип стига до там, че не може да си върши работата, притесни се народният представител от Коалиция за България и припомни, че по една по европейските оперативни програми ще ни бъдат спрени пари, защото администрацията на предишното правителство не е обърнала внимание на забележките.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати