23 Април 2024 г. Вторник

Стъпка към диверсификация на доставките на газ!

2013-12-17 17:01:52
Днес направихме реална стъпка по отношение на диверсификацията на доставките на газ към България, заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Баку. Той присъства на  официалната церемония по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта “Шах Дениз 2” и се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Премиерът Орешарски благодари за поканата и определи церемонията като историческа, съобщи правителствената информационна служба.

Акционерите на консорциума Шах Дениз, оглавявани от британския гигант BP, подписаха окончателното решение за инвестиции във втората фаза от разработването на находището със същото име - "Шах Дениз", разположено в Каспийско море. Това отваря пътя към бъдещите доставки на газ за Европа. Споразумението е за общо 28 милиарда долара инвестиции.

Министър-председателят Орешарски се срещна с Илхам Алиев в резиденцията на президента. „Енергетиката е само част от нашите двустранни отношения и тя би могла да бъде много мощен стимулатор за развитието им“, заяви по време на разговора  президентът Алиев. От своя страна министър-председателят Пламен Орешарски изтъкна, че днешната церемония е дала добри възможности за дискусия с лидерите на  различните държави. 

В рамките на срещата между премиера Орешарски и президента Алиев беше обсъдена възможността за стартирането на авиолиния между България и Азербайджан с цел по- активни контакти между двете държави, привличането на повече инвестиции от Азербайджан в България  и повече туристи. 

Теми на разговора  бяха и възможностите за партньорство и инвестиции в областта на газификацията, банковия сектор и туризма. Премиерът Орешарски и президентът Алиев се договориха през следващата година да се проведе заседание на Смесената комисия на България и Азербайджан. Преди това ще бъдат уточнени реалните възможности в секторите, в които двете страни могат да си партнират с цел инвестиции. 

„Енергийните проекти са само началото на доброто ни партньорство“, изтъкна президентът Алиев. България е главният партньор от първия етап на проекта, като в същото време от консуматор тя може да се превърне в транзитна страна по отношение на доставките. „Ние сме инвеститор номер едно в Грузия, инвестираме в Швейцария, в Румъния, в Русия, във Франция“, подчерта президентът и добави, че политиката им е да инвестират само в страни, в които имат споразумение с правителството. Той отбеляза, че може да се работи съвместно и за газификацията в България.  

„За нас Азербайджан е стратегически партньор и ще продължаваме да ви подкрепяме“, категоричен беше по време на срещата министър-председателят Пламен Орешарски. 

Премиерът Орешарски се срещна и с министъра на  културата и туризма на Азербайджан Абулфаз Караев. По време на разговора също беше обсъдена възможността да има авиолиния между България и Азербайджан. Беше решено в края на април 2014г. да се проведат Дни на културата на България в Азербайджан, след като се проведе туристическо изложение на 5 и 6 април. Обсъдени бяха и различни възможности за партньорство в областта на туризма и по- специално – азербайджански компании да инвестират в България, както и различни начини за обмен на информация между двете страни. Беше разгледан и въпросът за подписване на споразумение в областта на инвестициите и максимално да се ускори процесът за издаване на визи между двете страни.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати