29 Март 2024 г. Петък

Заедно потъваме, заедно изплуваме, натърти за n-ти път Драгомир Стойнев

2013-12-17 09:22:57

Може би фактът, че когато политическите лидери в опозиция видят чужда медия и се чувстват задължени да критикуват, е повлиял на оценката на Standard & Poor’s. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Драгомир Стойнев.

Икономическият министър дори посочи кои политически лидери има предвид – президентът Росен Плевнелиев, който непрекъснато говорел срещу икономическата политика на правителството. Икономическият министър каза, че исканията срещу кабинета Орешарски са за оставка, а не срещу политиката на правителството.

Стойнев категорично отрече да е имало критики към икономическата и социалната политика. Той се похвали, че за третото тримесечие България имала икономически ръст от 0,8% ръст (бел. ред.  – не стана ясно на каква база, месечна или годишна), имало растеж на промишленото производство от 4,1%, но не стана ясно за кой период и на каква база.

Икономическият министър отрече, че ще има изкуствено задържане на цената на тока през зимата, за да не се повтори ситуацията от миналата година. На въпрос дали сметките за ток са по-ясни, енергийният министър прехвърли топката към ДКЕВР – тя имала контролни функции и тя трябвало да се грижи за това.

На този етап премиерът Орешарски, лидерът на БСП Сергей Станишев и председателят на ДПС Лютви Местан нямат забележки към моята работа, каза Стойнев. Той обаче призна, че Румен Овчаров и Румен Петков са го критикували, но „те не били цялата партия”.

На мен Министерският съвет ми даде мандат да водя преговори с Westinghouse, после правителството видя доклада ми и след девет месеца ще е ясно каква ще е цената за реактора на американската компания за седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, поясни Стойнев. Тази политика е политика на приемственост, става въпрос за диверсификация на източници – при мен това е основно мото, подчерта Стойнев.

Българската енергетика

На въпрос не е ли само прах в очите, че в енергетиката се променят нещата – четирима председатели на ДКЕВР бяха сменени, Стойнев посочи, че нещата наистина се променят. Увеличихме износа на ток, увеличихме добива на въглищата, направихме изключително успешна емисия на акции на БЕХ – четири пъти над първоначалните очаквания – мисля, че това говори достатъчно, каза министърът. Той обаче не коментира защо Анжела Тонева си подаде оставката. Слуховете сочеха, че Тонева се е оттеглила, защото се е оказало невъзможно на пазарен принцип да задържи цената на тока по-ниска.

Стойнев натърти, че този, който е спрял проекта „Белене”, трябва да отговаря. Министърът не даде отговор защо БСП не действа по въпроса, след като имаше референдум в началото на годината, иницииран от червената партия. Според Стойнев обаче ядрената енергетика е неразривна част от българската енергийна стратегия. Аз съм привърженик на ядрената енергия и на зелена енергия, обясни Стойнев. Той каза, че при зелена енергия България е минала „в другата крайност” – затова се налагат преустройства там.

Южен поток

Европейската комисия ще защитава европейския интерес, каза Стойнев по отношение на „Южен поток”. Министърът заяви, че проектът ще доведе до ръст от 2% на българската икономика и че това е диверсификация на източниците на природен газ, защото „Южен поток” ще идва директно в България и няма да има кой да прекъсне тръбата. Защо може да има „Северен поток”, а да няма „Южен поток”, попита Стойнев.

На въпрос как ще строим „Южен поток”, когато нямаме кадри и дори се обмисля да се създава специалност за „Южен поток” във Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”, Стойнев започна да обяснява, че проблемът с кадрите е проблем като цяло на България и се сопна на водещите, които настояха за отговор конкретно за „Южен поток” – такъв не беше даден.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати