19 Април 2024 г. Петък

1/3 от домакинствата трудно плащат сметките навреме

2013-12-16 14:24:57

Линията на бедност за 2011 г. е 279.67 лв. средномесечно на лице от домакинство, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). При този размер под прага на бедност са били 1 558.8 хил. души  или 21.2% от населението на страната.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност намалява с 1.5%, а относителният дял на бедното население намалява с един процентен пункт.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (48.5%), като рискът от бедност при безработните мъже е с 4.5 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.

През 2011 г. делът на бедните сред заетите намалява спрямо предходната година с 0.8 процентни пункта до 7.4%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително четири пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 0.6 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Данните показват, че най-голям брой домакинства изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (74%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи - за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др., със собствени средства (68.6%).

Успоредно с това само 4.1% от българите не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 1.5% - цветен телевизор, 9.1% - автоматична пералня, а 51.8% от домакинствата твърдят, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходи, свързани с жилището, а 46.5% от домакинствата се ограничават при отоплението на жилището си.

От НСИ посочват, че системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2011 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери, равнището на бедност се повишава от 21.2 до 25.9%, или с 4.7 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 41.8%, или с 20.6 процентни пункта.

Данните на НСИ сочат, че през 2011 г. почти половината от населението - 49.3%, или 3 621.1 хил. лица, се нуждаят от специални грижи за преодоляване на бедността, социалното неравенство и изключването от активна трудова дейност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати