20 Април 2024 г. Събота

Източвали МВР през телефонна централа

2013-12-16 14:19:59

"Източвали са МВР през една телефонна централа", обявява в интервю за "Труд" главният секретар на ведомството Светлозар Лазаров.

"В момента се извършва проверка дали фирмата "Стронг" реално не е била посредник между частния охранителен бизнес и МВР. Защото в договора не са посочени конкретни обекти на "Стронг". Няма и клаузи за предсрочно прекратяване. Проверяваме дали, съгласно този договор, срещу скромните 15 лева МВР не е реагирало на сигнали на юридически лица, които са застанали след "Стронг" по веригата", уточнява Лазаров. "Съществува възможност реално да се е реализирала верига за източване на МВР от телефонната централа във фирмата. Във всички случай загубата за МВР и за българското общество е съществена", категоричен е Лазаров.

Dnes.bg припомня, че преди няколко дни  Цветлин Йовчев изнесе фрапираща информация, че СДВР била подизпълнител на частна охранителна фирма по договор за 10 години с клауза за автоматично удължаване с още 10 години. Патрулите на Столична дирекция на МВР е трябвало да реагират на сигналите на частната фирма, за което МВР получавало по 15 лева на реакция.

 

Схемата действала във всички областни дирекции на МВР. Областните полицейски началници пращали полицаите си да пазят, докато частните фирми сключвали договори с клиенти и прибирали парите им. Така всички разходи за един автопатрул - заплати, отпуски, бензин, поддръжка на колата, оставали за сметка на МВР. Частната фирма плащала веднъж месечно на СОД при "реагиране", без в полицията да се води никаква отчетност колко пъти техните хора са ходили на даден адрес. 

Убийствени манипулации са маскирали гибелта на Тодор Димитров - Чакъра преди десет години като самоубийство, анонсира под глава "Преса". Това сочат данните от началната експертиза след ексхумацията на тялото му. Той е бил взривен с граната и запален, за да бъдат заличени следите от унищожението му. Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че разследването тече активно.

Ключовите реформи, за които от Европейската комисия настояваха с последния си доклад за България от лятото на 2012 г., не са изпълнени. Това показва прегледът на препоръките по механизма за сътрудничество и проверка, извежда под глава "Сега".  От седмица насам министърът на правосъдието Зинаида Златанова подготвя публиката за много критичен доклад през януари. По думите й две ръководства на прокуратурата, две правителства и две мнозинства в парламента не трябва да бягат ототговорност.

"Много мощната мярка за подобряване на събираемостта на приходите е да се даде възможност на държавните и частните съдебни изпълнители да събират част от публичните вземания на НАП. Идеята си струва да бъде обмислена", заявява в интервю за "24 часа" директорът на НАП Бойко Атанасов. Той предлага да се чуе мнението на политиците, да се проведе и обществено обсъждане. Атанасов коментирал възможността с Министерството на правосъдието и оттам одобрявали такъв подход. НАП проверява Бойко Борисов и бившата му половинка Цветлина Бориславова по искане на прокуратурата, казва още Атанасов.

Дълговете на държавата към бизнеса не само не намаляват, но дори се увеличават. За последната година просрочията са скочили с нови 41 млн. лв. по данни на финансовото министерство, алармира на първа страница "Труд". С това данните опровергават тезата, че държавата вече се разплаща с бизнеса и това съживява икономиката.

"Бюджет 2014" е основната тема за анализ в "24 чака" на икономиста Владимир Каролев. Според него реалният въпрос е дали чрез бюджета трябва да се насърчава икономически растеж. "В резултат на щедрите предизборни обещания и медийните си послания при обсъждането на бюджета управляващата коалиция натовари с огромни очаквания бюджет 2014 - да стимулира потреблението, да рестартира икономическия растеж, да реиндустриализира България, да възвърне ролята на социалната държава и т. н. Само че изцяло в духа на предходните бюджети от мандата на ГЕРБ, може да си отдъхнем, че множеството обещания в медийното пространство няма да се реализират - основните данъчни ставки се запазват поне до 2016 г., а бюджетът няма да изземе повечето средства от гражданите и бизнеса", категоричен е Каролев.

БСП се прицели в ръководството на Сметната палата, като за подмяната му се обсъжда написването на нов закон, твърди "Сега". Само така социалистите ще могат да махнат сегашния шеф Валери Димитров и заместниците му, чийто мандат приключва през 2017 г. Левицата повтаря изпитаната практика, въведена от ГЕРБ преди 3 години. Тогава правителството на Бойко Борисов постъпи по същия начин, за което бе остро критикувано от социалистите, припомня вестникът.

По настояване на ДСБ днес трябва да бъде изключено "Синьо единство" с лидер Надежда Нейнски от разговорите за бъдещата коалиция Реформаторски блок. Това потвърди лидерът Радан Кънев, съобщава на първа страница "Дума". Сред формалните причини са нерегламентираните изявления от кухнята, които тя като лидер дава пред различни електронни медии. Според запознати това не е истинската причина, а по-скоро апетитите на Нейнски да оглави евролистата на десницата при предстоящите евроизбори през май.

Надежда трябва да остане в миналото на десницата, обявява и от страниците на "Преса" Кънев. Съображенията за това са две. "Първо, 5 от 6-те партии са постигнали съгласие по въпроси, докато със "Синьо единство" имаме несъгласие по 9 от 10 въпроса. За мен е абсолютен приоритет да спазим обещанието към избирателите си - преди празниците да има подписано споразумение. А на този етап различията със "Синьо единство" изглеждат непреодолими. Второто съображение, което е по-сериозно, се отнася до предаването на г-жа Нейнски. Искам да бъда открит пред вас, да не си говорим със заобикалки. Тя наруши, първо, категорично споразумението между всичките шест партии да не коментираме преговорните въпроси пред медиите. И второ, в свои медийни участия тя прокара абсолютно несъществуващо , измислено, изкуствено разделение на някакви десни и либерални рамки в Реформаторския блок", коментира Кънев.

В друго интервю за "Преса" Нейнски отговаря: "Едно от нещата, абсолютно безусловни за "Синьо единство", е, че ние не приемаме договорките за партийни квоти, каквито се опитват да наложат, или за места в листите. Ако искахме това, щяхме да го направим още през майските избори, когато ни обещаваха места в листите. Последователно и трайно ние отстояваме принципа за спиране на разделенията в десницата, на пазарлъците за квоти и противопоставяне. Искаме решенията в блока да се вземат с консенсус и с равнопоставеност между политическите партии". По думите на Нейнски ДСБ могат да приключат преговорите за коалиция, но никой не може по същество да извади "Синьо единство" от идейната платформа, в която те доброволно са пожелани да се включат.

Поредна вълна от представители на Реформаторския блок се вля в "България без цензура", допълва по темата "Монитор". Ключови фигури за партията на бившата еврокомисарка Меглена Кунева "Движение България на гражданите" преминаха към редиците на Николай Бареков.

"В момента е много модерно да се атакуват т. нар. привилегии на политиците, целенасочено да се омаскаряват партиите, да се обезсмислят като структури, формации", коментира в интервю за  "Стандарт" зам.-председателя на парламента Мая Манолова. Повод за изказването й е настояването на лидера на "България без цензура" Николай Бареков партиите да не получават пари от хазната. "Той вече е политик и бих го попитала дали смята, че политическа формация е по-добре да се финансира от неясни или съмнителни субекти? На сто процента съм съгласна, че трябва да имаме прозрачно финансиране на политическите партии. И винаги можем да дебатираме по темата, включително и в комисията за взаимодействие с граждански организации и движения", отбелязва Манолова. 

Сблъсъци и арести белязаха шестмесечния юбилей на протеста. Четирима бяха задържани в събота, съобщава "Сега". Междувременно в интервю за изданието социологът Боряна Димитрова коментира: "След шест месеца протести, трудни коалиционни взаимоотношения и игра на нерви с кворума на "Атака" не само доверието в правителството и премиера катастрофира - факт, който регистрират абсолютно всички социологически проучвания, но надолу тръгват и рейтингите на парламента, президента, прокуратурата, политическите партии - също единодушно регистриран факт. В тази обстановка е нормално всички да губят. ГЕРБ губи повече, ето защо, макар и с малко, е под БСП. Левицата обаче, която в началото на протестите успя да мобилизира до максимум своите привърженици, също няма откъде да си набавя свеж електорален ресурс. Независимо чия страна заемат отделните граждани в конфликта "протестиращи - управляващи", мнозинството е убедено, че така дълго не може да се продължава и че рискът страната да претърпи нова емиграционна вълна е огромен. Дори ако оставим настрана вътрешните противоречия, в тази ситуация БСП също търпи негативи. Това е картината, която ние регистрираме. Как при тези предпоставки БСП набира височина, ще трябва да попитате колегите."

Около 1500 души чакат някой да почине, за да освободи място за тях в някой от старческите домове в страната, показва проверка на "Телеграф". Малко над 11 хиляди са местата в държавните интернати за възрастни хора, като капацитетът им винаги е запълнен на сто процента.

Колкото по-бедни сме, толкова повече харчим за празниците. До този извод достига в интервю за "Телеграф" психологът Веселин Герев. Според него сливането на почивните дни тотално ще разбият работоспособността, и то предимно на държавните служители. "Смятам, че до 10-15 януари те няма да са работоспособни. Тези, които ние издържаме с нашите данъци, просто няма да работят. Нито през съботите ще работят както трябва, нито след Нова година", заявява Герев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати