24 Април 2024 г. Сряда

Обама: Войната в Ирак приключва, страната е суверенна

2010-08-29 10:51:17

Три дни преди датата, определена за приключване на американската бойна мисия в Ирак, президентът Обама обяви, че “войната е на път да завърши“ и че страната е “суверенна и независима“, предаде АФП.

Във вторник след повече от седем години САЩ ще сложат край на бойната си мисия в Ирак и ще преодолеят важен етап в тази война, каза Обама в седмичното си обръщение по радиото.

Президентът, който днес прекарва последния ден от пълната си почивка на Марта`с Винярд, щата Масачузетс, се готви във вторник вечерта да произнесе от Овалния кабинет на Белия дом реч, бележеща символичната дата, която ще бъде излъчена по телевизията.

"Когато се кандидатирах за този пост, обещах да сложа край на тази война. Като президент точно това съм на път да направя. Откакто поех президентските функции, върнахме у дома повече от 90 000 войници", припомни Обама.

Числеността на американската армия в Ирак тази седмица падна под символичните 50 000 войници. Повече от 4400 техни другари загинаха в тази страна от началото на нахлуването през 2003 г.

В съответствие с обещанията на Обама, американската бойна мисия трябва официално да приключи на 31 август.

Войниците, които остават, "ще съветват и помагат на иракската армия" и по план трябва да са напуснали страната в края на 2011 г.

"В крайна сметка важното е, че войната е на път да приключи. Както всяка суверенна и независима страна, Ирак е свободен да взема собствени решения за бъдещето си. До края на следващата години всички наши войници ще са се завърнали", изтъкна президентът.

Обама се възползва от случая отново да прикани сънародниците си да засвидетелстват уважение към войниците, служили в Ирак, като участват в инициативата на Белия дом “Поздрав за войниците“ чрез социалните мрежи YouTube, Facebook, Flickr ou Twitter.

"В нашата страна имаше много разгорещен дебат за войната в Ирак. Има патриоти, които подкрепиха навлизането в Ирак, и патриоти, които се обявиха срещу него", призна президентът на 2 август в реч пред ветерани инвалиди в Атланта, Джорджия.

"Но никога не е имало разногласия между нас да подкрепим повече от един милион американци, служили в Ирак", заяви тогава той, подчертавайки, че "всеки американец, носил униформата, трябва да знае, че страната ще се погрижи за него, когато се завърне".

Обама потвърди днес този ангажимент, споменавайки за реформа на секретариата за ветераните, по-добри грижи за бившите военнослужещи, страдащи от посттравматични синдроми, и стипендии за образование на бивши войници, подобни на стипендиите, отпуснати след Втората световна война.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати