24 Април 2024 г. Сряда

Много дни се почива в България, смята Хасан Адемов

2013-12-14 12:51:57

Отработването на почивни дни е неефективно – в следобедните часове в повечето държавни институции и фирмите няма да остане никой, призна пред Дарик социалният министър Хасан Адемов, цитиран от Investor.bg.

Според него е нужна промяна, но тя трябва да бъде внимателно обмислена. Повече почивни дни помагат за по-доброто възстановяване на служителите, обясни той.

„Празниците в България са достатъчно на брой, изключително много дни се почива в България и така остават по-малко дни да се работи", допълни Адемов.

Според него това създава сериозни затруднения, особено за производствата, които изискват непрекъсната работа, допълнителни смени и съответно им излиза по-скъпо.

Той подчерта, че се търси компромисен вариант, но няма да е приемливо допълнителната почивка да се приспада от годишния отпуск, каквото предложение направи депутатът Петър Кънев. Според социалния министър тази идея нямало да се подкрепи и от синдикатите.

Хасан Адемов беше категоричен, че увеличаването на пенсионната вноска може да се случи само при ръст на икономиката. По думите му, ако подобна мярка се предприеме сега, ще се натоварят прекалено работодателите и служителите.

„Ако сега се натоварят работодателите и служителите, ще намалим разполагаемия доход, ще ограничим потреблението, може да има съкращения на работници", допълни министърът.

Според него, ако очакваният ръст на икономиката през следващите години се случи, може да се предприеме плавно увеличаване на вноската.

Министърът отбеляза още, че на фона на бюджетите на Дянков, подготвеният от сегашните управляващи Бюджет 2014 е много по-социален.

„Средствата, заделени за социално осигуряване и грижи, възлизат на 36,6% от всички разходи, или над 11 млрд. лв. Така на практика близо всеки четвърти лев ще отива за тази сфера", обясни Адемов.

По думите му част от голямата дискусия за модела на пенсионно осигуряване в България е дали да се финансира само от вноските или да се подпомага и от данъци.

„Трудно моделът в България може да бъде осигурителен и системата да се финансира само от пенсионните вноски. Въпросът е по-скоро в съотношението между тези две пропорции. Колкото по-малко са парите от данъци, толкова по-добре", добави министърът.

Дофинансирането на системата от данъци възлиза на 52,6%, като според министъра трябва да се търсят начини за намаляване на този процент.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати