26 Април 2024 г. Петък

Екзекутиран е вторият във властта в Северна Корея

2013-12-13 08:15:55

В КНДР е екзекутиран е Джан Сон Тхек, до неотдавна един от най-влиятелните политически лидери, който е чичо на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и дълго време бе смятан за негов наставник, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки севернокорейската агенция КЦТА. 

Шейсет и седемгодишният Джан, който бе заместник-председател на Националния комитет за отбрана и беше смятан за втория по важност човек в КНДР, е бил осъден вчера от военен съд на министерството на народната сигурност, след като е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност. Присъдата е била изпълнена незабавно, съобщи КЦТА. 

Според информацията на агенцията той е създал група с цел "завземане на върховната власт в партията и държавата, сваляне на ръководството на партията, промяна на социалистическата система". КЦТА нарича екзекутирания Джан "предател", съобщава, че на процеса вината му е била доказана, а той си е "признал престъпленията си".

 

В съобщението се казва, че Джан е заемал отговорни постове и се е ползвал с доверието на ръководителя на страната Ким Чен Ун, но "три пъти е извършил проклето  предателство". Имал е "мръсни политически амбиции", вкарвал е в  състава на ръководните органи на Корейската трудова партия хора, "които в миналото не са изпълнявали инструкциите на Ким Чен Ир и е бил сурово наказан за това". С негова помощ в партията проникнали "случайни и чужди й елементи", които искали да подкопаят единството на ръководството й. 

Говори се за "групировка на Джан Сон Тхек", нанесла огромни щети на усилията за изграждане на процъфтяваща държава. Той самият и хората около него са обвинени във финансови престъпления като разпродажба на ниски цени на националните ресурси. Казва се, че чичото на лидера е навредил и на младежкото движение в КНДР. 

Съдейки по изказванията на процеса, за дейността на Джан се е знаело отдавна, той неведнъж е бил предупреждаван, че такива действия са недопустими. 

Преди дни Джан бе изключен от партията, свален от всички постове и лишен от всички звания. Обвинен бе в корупция, морално разложение, злоупотреба с алкохол, използване на наркотици, пилеене на пари при посещения в казина, докато е бил на лечение в чужбина. 

Той бе съпруг на Ким Кьон Хи - по-малката сестра на починалия в края на 2011 г. Ким Чен Ир, бащата на сегашния лидер. 

Смяташе се, че Джан помага на Ким Чен Ун да укрепи властта си след смъртта на баща си, отбелязва Асошиейтед прес. 

Белият дом заяви, че не може да потвърди от независим източник съобщението за екзекутирането на чичото на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, но няма основание да се съмнява в информацията, разпространена от КЦТА, държавната информационна агенция на КНДР, предаде Асошиейтед прес. Патрик Вентрел, говорител на Съвета за национална сигурност към президента на САЩ, каза, че "ако съобщенията се потвърдят, това ще е поредният пример за изключителната жестокост на режима в Северна Корея". 
 
Вентрел каза, че САЩ внимателно следят развитието на събитията в КНДР и се консултират със съюзниците и партньорите  си в района, посочва БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати