20 Април 2024 г. Събота

Сигурността на Иран заплашена от Oriflame

2010-08-29 10:39:02

Иранският министър на разузнаването Хайдар Мослехи обвини шведската  козметична фирма Oriflame, че иска да навреди на сигурността на ислямската република, съобщи държавната телевизия, цитирана от АФП.

"Oriflame възнамеряваше да се бори със системата. Няма икономически причини", заявил е Мослехи пред репортери в мавзолея на Имам Хомейни в Техеран.

"Доказателствата ни показаха, че арогантните разузнавателни служби са се опитвали да създадат проблеми със сигурността на страната чрез тази компания", заяви той.

На 22 август иранските власти закриха техеранския офис на шведската компания за директна продажба на козметични продукти. Петима от служителите в офиса са арестувани.

По-рано тази седмица Мослехи заяви, че фирми като Oriflame се подкрепят от шпионските агенции. "Тези компании действат с външна подкрепа и не се занимават с икономическа дейност. Те са под ръководството на шпионски агенции", изяви увереност иранският министър.

Шведската козметична компания заяви, че не участва в политическа дейност, въпреки обвиненията на ирански министър, че се опитва да навреди на сигурността на ислямския режим.

"Ние сме козметична компания, продаваме директно. Разбира се, не сме замесени в никаква политическа дейност в страната. За нас е много трудно да коментираме обвиненията", заяви финансовият експерт на Oriflame Габриел Бенет.

Компанията все още не знае причините за закриването на офиса й в Техеран и ареста на петимата й служители на 22 август.

"Много е трудно да коментираме това, защото не знаем защо нашите колеги бяха задържани, не знаем защо компанията беше затворена", добави той.

"Търсим диалог с властите, но трябва да знаем повече за причините да сме в тази ситуация, преди да можем да направим коментари.

Правим всичко по силите си да решим ситуацията в Иран и особено проблема със задържаните ни колеги", подчерта Бенет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати